Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Elevpraktik, PRAO

Flicka blåser på en maskros.

PRAO (praktisk arbetslivsorientering) för årskurs 8 och 9.

Vanligtvis brukar årskurs 9 praktisera på höstterminen och årskurs 8 på vårterminen. 

 

Tanken med din praktik är att du ska få en relation till arbetsplatser och yrken som kan tänkas bli din framtid. Det är meningen att du ska få kunskap om hur det är med ansvar, regler och uppgifter som ligger utanför skolans värld. Att växla mellan teori och praktik tror vi är en bra metod för detta. 

Vi uppmuntrar alla elever att skaffa sin egen praktikplats. Då tränar man på att ta social kontakt och vi tror att de flesta är mogna för detta. Om detta inte är möjligt, får man hjälp av skolan att skaffa en praktikplats. Det som är viktigt att tänka på är att man väljer en arbetsplats som kan ta emot och engagera sig i uppgifter för eleven. 

 

Eftersom eleverna både förbereder sig mycket men också använder sin kunskap om arbetslivet efter praktiken blir dessa praktikdagar mycket givande. Det är ju trots allt bara vid två tillfällen som du har möjlighet att pröva yrken under skoltiden och vi tycker att det är viktigt att du får en god relation till arbetslivet och en liten föraning inför det kommande gymnasievalet. Det kommer snabbare än vi tror! 

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll

Katarina Torstensson

Studie-och yrkesvägledare

Grundskola


katarina.torstensson@sotenas.se

072-23 00 442