Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Bilda förening

Personer sitter vid bord med bärbar dator och skrivblock.

Är ni flera med samma intresse och vill starta en förening? Hur gör man då? Med hjälp av denna manual som du laddar hem blir det enkelt!

Hur bildar jag en förening?

För att bilda en förening krävs att ni har ett nybildningsmöte för föreningen. På mötet antar ni föreningens stadgar och väljer en styrelse till föreningen.  

Styrelsen

Styrelsen, som är föreningens ledning, väljs av medlemmarna på årsmötet. Styrelsen ansvarar gemensamt för föreningens verksamhet inför medlemmarna. Den har också det juridiska ansvaret för föreningen i förhållande till samhället.

 

Stadgar

Varje förening måste ha skrivna riktlinjer för sitt arbete, vilka kallas för stadgar. Stadgarna är grunden i en ideell förening, där föreningens ändamål, regler, syfte med mera beskrivs. Behöver man hjälp med att sammanställa stadgarna har alla riksorganisationer så kallade ”normalstadgar” att hämta. Ett annat sätt är att titta på liknande föreningars stadgar.

 

Föreningsregister

För att ta del av kommunens service, tjänster och bidrag till föreningar så ska föreningen registreras i Sotenäs kommuns föreningsregister. Det gör ni genom att fylla i en blankett och bifoga stadgar och nybildningsprotokoll. 

 

Organisationsnummer

Som förening kan det vara bra att ha ett organisationsnummer. Det får ni av skatteverket. 

 

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll