Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Talböcker

En talbok är en inläst bok som man lyssnar på istället för att läsa själv.


Talböcker förväxlas ofta med ljudböcker som alla får låna. Talböcker får av upphovsrättsliga skäl bara lånas av dig som har läs- och skrivsvårigheter, nedsatt syn eller annan funktionsnedsättning.

 

Det räknas inte som en läsnedsättning att du har svenska som andraspråk. Om du däremot har svårt att läsa på grund av en läsnedsättning även på ditt eget språk får du låna talböcker på svenska och andra språk.

 

Hur lyssnar jag på en talbok?

Det finns flera sätt att lyssna på en talbok. Du kan låna talböcker i form av daisyskivor från biblioteket. Om biblioteket inte har den titel du söker efter så fråga. Vi har tillgång till över 100.000 titlar i talbokskatalogen Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi bränner nya skivor på förfrågan.

 

För att kunna läsa skivorna behöver du ett läsprogram till din dator eller en särskild talboksspelare. Mp3-spelare för cd-skivor fungerar ibland, men inte alltid. Prova innan du köper en mp3-spelare!

 

Den vanligaste talboksspelaren hos oss är Daisyspelaren. Vi har ett begränsat utbud av spelare som du kan låna för en kortare period för att prova hur det är att läsa talböcker.

 

Du kan även läsa talböcker genom appen Legimus i din mobiltelefon eller surfplatta. Du behöver då registrera dig för ”Egen nedladdning”.

 

Egen nedladdning för dator, mobil eller surfplatta

Alla som har en läsnedsättning har möjlighet att själva ladda ner talböcker till sin dator, mp3-spelare, mobiltelefon eller surfplatta. För att kunna göra detta måste du boka en tid och besöka biblioteket. Om du är under 18 år måste du ha en förälder med dig.

 

Vill du veta mer?

Om du vill ha mer information om talböcker eller egen nedladdning och hur du kan använda dig av detta ber vi dig kontakta oss.

Kit Strömberg, telefon 0523-66 46 54

Taltidningar

Du som är synskadad kan också prenumerera på Ljudmagasinet som ges ut av Västra Götalandsregionen. Läs mer om Ljudmagasinet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll

Sotenäs kommunbibliotek

Kungshamns bibliotek

Hallindenvägen 2 B
456 34 Kungshamn

biblioteket@sotenas.se

0523 - 66 46 54


Hunnebostrands bibliotek
Kulturhuset Hav & Land

0523 - 66 46 55

Sociala medier

Logotyp för Facebook
Logotyp för Instagram
Logotyp SnapChat

Kit Strömberg

It-ansvarig, biblioteket

 

kit.stromberg@sotenas.se

0523 - 66 46 54