Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Viktigt med källkritik efter höjningen av terrorhotnivån

gammaldags skrivmaskin där det står FAKE NEWS på pappret som sitter i

Det har hunnit spridas mycket information sedan Sverige höjde terrorhotnivån på torsdagen. En del är ren desinformation som sprids medvetet.

Nu är det extra viktigt att hämta sin information från säkra källor.

Det är SÄPO som gör bedömningen av risken för terrorhot och under torsdagen fattade Säkerhetspolischefen beslut att höja terrorhotnivån från 3 (förhöjt hot) till 4 (högt hot).

 

Det finns inga kända hot mot region Väst. Sotenäs kommun samverkar ändå med andra myndigheter efter beslutet, för att hela tiden ha så aktuell information som möjligt.

I dag deltog en grupp från kommunen i en telefonkonferens med Polisen och Länsstyrelsen, två myndigheter med hög trovärdighet.

Det här är Polisens uppmaningar till dig:

  • Att Säkerhetspolisen höjt terrorhotnivån från en trea till en fyra innebär inte att man ska sluta göra de saker i vardagen som man brukar. Däremot är det bra att vara mer vaksam.

 

  • Om man ser saker som avviker från hur det brukar vara kan man tipsa polisen. Finns en polis i närheten kan du alltid kontakta den personen eller ringa 114 14. Du kan också lämna tips via polisen.se. Vid pågående brott ska man alltid ringa 112.
  • Undvik att sprida rykten eller obekräftad information! Det är inte ovanligt att olika former av falska påståenden cirkulerar i sociala medier.
    Polisen uppmanar alla att inte sprida sådan information vidare samt att tipsa polisen om man ser något som man tycker verkar konstigt.
    Det finns medvetna desinformationskampanjer mot Sverige från olika aktörer, men även omedvetna – att någon skickar vidare information som sedan får spinn och blir en sanning.

Källkritik är därför väldigt viktig.

 

Detta gör Sotenäs kommun:

Våra verksamheter arbetar systematiskt med säkerhets- och trygghetsfrågor och följer det förändrade omvärldsläget.
Vi har ett ständigt samarbete och en kontinuerlig dialog med andra myndigheter, tex Polisen och Länsstyrelsen.

 

Sotenäs kommun gör inga egna hotbedömningar avseende terrorhot. Det är staten och dess myndigheter (exempelvis polis och säkerhetspolis) som ansvarar för att säkerställa medborgarnas säkerhet.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65