Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Varning för bedrägerier mot äldre invånare

Sotenäs kommun går nu ut med en varning till våra äldre invånare och deras närstående: Just nu pågår en seriebrottslighet i region Väst i form av bedrägerier som drabbar de allra äldsta. Den pågående pandemin ingår i brottsupplägget.

Sedan slutet av september har 60 bedrägeriförsök med samma tillvägagångssätt genomförts i region Väst, varav hälften tyvärr har fullbordats. Bedragarna har rört sig mellan flera av regionens städer – Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv.

 

"Bedragarna har specialiserat sig på att söka upp och lura ensamstående personer födda på 1920 och 1930-talet" berättar Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.

De hittar sina offer på internet, där de enkelt kommer över födelseår, hemadress och telefonnummer. Två tredjedelar av offren är kvinnor.

 

Bedragarna ringer upp brottsoffren och utger sig för att vara från banken. De säger att det är fel på den äldres kontokort och att det måste bytas ut.

"De erbjuder därefter hembesök för att hjälpa till med att byta ut kontokortet" fortsätter Anna-Karin Kjellgren. De motiverar hembesöket med den pågående pandemin och att många av de äldre inte bör gå ut.

 

Hembesöken genomförs oftast dagtid. Bedragarna tar sig in i fastigheterna eftersom de har ringt upp målsägarna innan besöket och på så vis fått tillgång till eventuella portkoder och liknande.

 

De kan ofta också vilja fotografera det guld som målsägaren har hemma och därefter be personen att överlämna guldet, tillsammans med personens kontanter. En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring.

 

"Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem. I flera ärenden har korten används för att ta ut pengar. Tyvärr saknar uttagsautomater kameraövervakning, vilket försvårar polisens utredningsarbete."

Polisen vädjar nu till allmänheten om att sprida information om de pågående bedrägerierna till närstående, kollegor, vänner och andra med äldre familjemedlemmar.

 

Läs mer på polisens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial