Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Vår första skolpsykolog i pension

Elisabeth Helge, skolpsykolog.

Nu går Sotenäs kommuns skolpsykolog Elisabeth Helge i pension efter 32 år.

”Jag har älskat mitt jobb och det bästa med jobbet har varit barnen! Man måste tycka om skolans värld för att trivas som skolpsykolog, för man vet aldrig vad som kan hända under en arbetsdag” berättar hon.

Hon och hennes man flyttade från Göteborg till Sotenäs kommun 1978. Familjen fick fyra barn på fem år så efter hennes psykologexamen i mitten av 70-talet var hon hemma med barnen i 10 år. Men en rektor hörde talas om att det bodde en psykolog i kommunen och Elisabeth Helge blev erbjuden att arbeta som kommunens första och hittills enda skolpsykolog, vilket hon har gjort sedan 1 februari 1986.

Under de här 32 åren har yrket förändrats en hel del.

”När jag började hörde skolorna av sig till mig med angående problem med bråkiga pojkar. Idag handlar det mer om tjejer som har ångestproblematik. Det ställs så höga krav på tjejer idag när det gäller utseende, sociala medier och att de ska vara duktiga i skolan” säger Elisabeth Helge.

För att kunna genomföra samtal med barnen måste hon ha föräldrarnas godkännande och hon påpekar att hennes uppgift är att arbeta förebyggande, inte behandlande.

I mitten av 90-talet var hon med och startade kommunens POSOM-grupp som är kommunens krisgrupp och som kallas in vid större kriser. Och den har tyvärr behövts genom årens lopp.

”När tsunamin skedde i Thailand var det inget roligt jullov innan vi lyckades lokalisera var alla Sotenäsbor befann sig. Det fanns cirka 25 kommuninvånare i Thailand under tsunamin, men alla klarade sig, tack och lov” berättar hon.

Den 31 januari i år går hon i pension och trots att hon har älskat sitt arbete ser hon fram emot sin nya, friare tillvaro:

”Jag har 11, snart 12 barnbarn så när min barnlängtan blir stor är hjälpen nära! Dessutom har jag en stor hund, en Briard som väger 50 kilo, som behöver gå långa skogspromenader. Min man, som var egenföretagare, har varit pensionär i två år och har väntat på att jag ska sluta” berättar hon.

Vi tackar Elisabeth för alla dessa år! Stort lycka till! Vi kommer att sakna dig!

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65