Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad: 2020-03-18 11.06

Uppdaterad information angående Coronaviruset

Här lägger vi ut aktuell information.

Allt eftersom nya inlägg skrivs flyttar vi äldre information längst ned på sidan, se under Kalendarium.


Aktuell information:

Publicerad 2020-05-27:

‼️Vädjan från sjukhusledningen på Sahlgrenska‼️

Chefläkaren: ”Inläggningarna ökar igen – alla måste ta ansvar”

I två veckor har Sahlgrenska Universitetssjukhuset befunnit sig i en platå- och nedtrappningsfas vad gäller vård av patienter med covid-19. Men de senaste 1-2 veckorna har inläggningarna åter ökat, berättar Thomas Brezicka som är en av sjukhusets chefläkare.
"Vi ser en ny puckel, som mest troligen är en direkt effekt av människors beteende de senaste veckorna. Jag vill å sjukhusets vägnar verkligen uppmana allmänheten att ta Folkhälsomyndigheternas rekommendationer på allvar. Håll avstånd, stå inte och trängs i barer, håll avstånd i affärer och rör dig inte ute i samhället i onödan. Och använd handsprit och tvätta händerna ofta", säger han.

 

Läs hela artikeln härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:

 

Så arbetar miljöenheten med att kontrollera trängsel

Miljöenheten har ansvar för att inspektera hur krogarna i Sotenäs kommun följer riktlinjerna för att begränsa smittspridning.


"Vi har informerat via mejl de allra flesta, cirka 60 stycken livsmedelsverksamheter med servering, eller försäljning, där smittspridning ska begränsas, om Folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter. Miljöenheten har sedan följt upp detta med besök och telefonkontakt i de verksamheter där risk för trängsel har varit större. Vi har hittills bara fått in sex anmälningar om att det har varit trängsel på uteserveringar eller inne på restauranger i Sotenäs" berättar miljöenhetens chef Maria Bylund.
Efter en sådan anmälan kontaktar miljöenheten verksamhetsutövaren och har diskussioner om vad man kan göra för att förbättra möjligheten att hålla avstånd.
"Det vi tittar på när vi är ute och inspekterar, är möjligheten för besökare att hålla avstånd i kön och vid borden. Det är även viktigt att man upplyser gästen om hur man förhindrar smittspridning och att man har bra rutiner för personalen så att de klarar att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten" säger hon.


När sommarsäsongen kommer igång och besökarna kan antas bli fler, planerar miljöenheten att bedriva ännu mer tillsyn både dagtid, på bland annat uteserveringar, och kvälls- och nattid.

För mer information kontakta:


Maria Bylund, chef miljöenheten

Telefon: 0523-66 40 18

Mejl: maria.bylund@sotenas.se

Lisbeth Olsson

Publicerad 2020-05-25:

Stort tack till lokala företag

Sotenäs kommun vill rikta ett stort tack till det lokala näringslivet som gjorde att våra omsorgsverksamheter tidigt i pandemin hade tillgång till skyddsutrustning.
"Lokala företag har kunnat leverera snabbt och bidragit till att vi har lyckats med vårt smittskyddsarbete så bra som vi har gjort" säger Lisbeth Olsson, chef för omsorgsförvaltningen (bilden).
Stort tack! Tillsammans är vi starka!


Publicerad 2020-05-20:

Information från Krisinformation.se

Nu vill många resa till fritidshuset eller hälsa på släkt och vänner. Men tänk igenom om resan verkligen är nödvändig.

Uppmaning från Krisinformation.se

Så många bekräftade fall

Så många bekräftade smittade i Sotenäs kommun

Västra Götalandsregionen presenterar varje vecka siffror över hur corona-läget ser ut, kommun för kommun i regionen.

Sotenäs kommun kommer att publicera uppgifterna på hemsidan varje vecka via en länk (se nedan). Kommunen kommer inte att gå ut med mer, detaljerad information, med hänsyn till patientsekretessen.

 

Länk till bekräftade fall i Västra Götalands-regionenlänk till annan webbplats

 

Förnyade allmänna råd

Publicerad 2020-04-02:

Folkhälsomyndigheten har gått ut med förtydligande föreskrifter med gällande råd om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Föreskrifterna riktar sig såväl till allmänheten som till näringsidkare, arbetsgivare och föreningsliv. Läs de nya allmäna råden.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Undvik trängsel

Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar, utan besökare ska kunna hålla avstånd till varandra. Miljöenheten i mellersta Bohuslän ber er även att tänka på andra ställen i er verksamhet där köbildning kan ske, till exempel menytavlor, kassor och toaletter.

Av föreskriften framgår att:

 • Den som bedriver verksamhet ska i sin egenkontroll ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare samt ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
 • Verksamheten ska regelbundet utföra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.
 • Besökaren endast får äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
 • Stående servering vid barer är inte tillåtet.
 • Överträdelse av dessa restriktioner kan leda till att smittskyddsläkaren i samråd med kommunen beslutar om att förbjuda verksamheter att ha öppet.

Länk till föreskriften:

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Hjälp till att minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att inte gå till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.
 • Du som anhörig bör undvika att besöka äldre släktingar om det inte är helt nödvändigt, även om de är friska. Undvik onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och gör aldrig ett besök om du har luftvägssymtom.
 • Du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om du känner dig frisk.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Den som är sjuk ska inte resa alls. Läs mer om inrikesresor här. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så undviker du smitta

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

God handhygein på flera språk, från Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vid frågor

Om du behöver hjälp med att ringa kan du använda Teletal. Det är en tjänst där du får stöd och hjälp i telefon-samtal. Teletal är gratis. Ring Teletal på telefonnummer 020-22 11 44.


Nationellt informationsnummer – 113 13
För allmänna frågor om coronaviruset och myndigheternas rekommendationer.


Sjukvårdsrådgivning – 1177
Ring endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.


Vid akuta nödsituationer – 112
Ska endast användas vid fara för liv, egendom eller miljö.


UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200
Frågor om utlandsresor och råd och stöd till svenskar som befinner sig utomlands.


Röda korsets stödtelefon – 0771 900 800
Om du känner stress och oro kring utbrottet av coronaviruset.


Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – 112
Ring numret och be dem koppla dig till jourhavande präst. Går även att nå via Svenska Kyrkans chatt.


BRIS stödtelefon för barn – 116 111
Öppet vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21. Finns även chatt.


BRIS vuxentelefon om barn – 077 150 50 50
Stöd och information kring frågor som rör barn. Öppen vardagar 09-12


Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50
För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.


Äldrelinjen – 020 22 22 33
För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.


Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.


krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Här finns frågor och svar om viruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa WHO:s informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa Utrikesdepartementets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Nyheter på andra språk/other languages

Nyheter om coronaviruset i Sverige på

Amhariska አማርኛlänk till annan webbplats | Arabiska عربيlänk till annan webbplats | Dari دریlänk till annan webbplats | Engelska Englishlänk till annan webbplats | Finska Suomen kielilänk till annan webbplats | Franska Françaislänk till annan webbplats | Kinesiska 中文länk till annan webbplats | Kurmanji Kurmancîlänk till annan webbplats | Lulesamiska Julevsámegiellalänk till annan webbplats | Meänkielilänk till annan webbplats | Nordsamiska Davvisámegiellalänk till annan webbplats | Pashto پښتوlänk till annan webbplats | Persiska/Farsi فارسیlänk till annan webbplats | Polska Polskilänk till annan webbplats | Romani arli Romane arlikanelänk till annan webbplats | Romani lovarilänk till annan webbplats | Ryska Русскийlänk till annan webbplats | Serbiska Српскиlänk till annan webbplats | Somaliska Soomaalilänk till annan webbplats | Sorani سۆرانیlänk till annan webbplats | Spanska Españollänk till annan webbplats |Sydsamiska Åarjelsaemien gïelelänk till annan webbplats | Thailändska ภาษาไทยlänk till annan webbplats | Tigrinja ትግርኛlänk till annan webbplats | Tyska Deutschlänk till annan webbplats

och på lätt svenska.


Sverigesradiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Frågor och svar på engelska

FAQ of The Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsfilmer

Publicerad 2020-04-09:

macluumaad filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

المعلوماتlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

እዋናዊን - ኮሮኖ-ቫይረስ ብዚምልከት ተረጋጊጹ ዘሎ ሓበሬታንlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Teckenspråkstolkad information

Information från krisinformation.se som uppdateras allt eftersom.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kalendarium

Coronaviruset

Publicerad 2020-05-18:

Uppskjuten medborgarskapsceremoni

Den planerade medborgarskapsceremonin den 6 juni 2020 är inställd på grund av corona.

 

Alla som blivit nya medborgare i Sotenäs kommun under 2019 kommer att få en inbjudan till en gemensam ceremoni med de som blivit nya medborgare 2020 den 6 juni 2021 i stället.

Coronaviruset

Publicerad 2020-05-16:

En uppmaning från Sahlgrenska universitetssjukhuset

En vädjan till allmänheten.
Nu befinner sig vården på en platå, vilket innebär att vi aldrig har haft så mycket att göra som nu. Vi har en förhoppning om att trycket kommer att minska framöver men då behöver din hjälp.


Håll ut och fortsätt följ Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Tillsammans bromsar vi smittspridningen.


• Stanna hemma vid symtom.
• Avstå från fester och andra sociala sammanhang.
• Håll avstånd till andra människor på offentliga platser, både inomhus och utomhus.
• Avstå från onödiga resor.
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial