Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad: 2017-10-03 09.11

Stöd till dig som är anhörig

I Sotenäs kommun finns en anställd anhörigsamordnare, vad gör en sådan egentligen?

Malin Strömberg är anställd som anhörigsamordnare i kommunen och hennes uppdrag är att jobba både strategiskt och operativt med frågan om anhörigstöd. Det innebär att å ena sidan driva den i politiken för att utveckla stödet till anhöriga genom en handlingsplan för anhörigstöd, ständigt påminna ute i organisationen om anhörigstöd och vara behjälplig inom vår organisation när det kommer till information om stöd till anhöriga. Hon arbetar även operativt och håller till exempel i informationsträffar, anhöriggrupper och enskilda anhörigsamtal. Hennes uppgift är också att hålla sig uppdaterad om nyheter på anhörigområdet för att kunna informera både anhöriga och kommunens olika verksamheter om det.

Vem kan höra av sig till anhörigsamordnaren?


Alla som har frågor och funderingar om anhörigstöd! Man kan till exempel få vägledning kring vilka typer av stöd som finns, vart man ska vända sig och tips om föreningar och organisationer. Den som har behov kan boka in ett möte med anhörigsamordnaren där vi sätter oss ner och diskuterar din roll som anhörig.  


Vad brukar anhöriga fråga om för stöd?


De allra flesta vill ha någon att prata med som förstår hur man har det. En del vill prata enskilt medan andra vill ha en grupp som kan träffas. I dagsläget har vi en samtalsgrupp för föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och hoppas kunna starta en grupp för anhöriga till någon med Kognitiv svikt/demenssjukdom inom kort. För den som vill finns även webbaserade anhörigstöd i form av olika forum.

En del anhöriga behöver mer handgripligt stöd så som avlastning, stöttning från hemtjänst eller kanske dagverksamhet. Sådant stöd måste man ansöka om och då görs det en utredning för att se vilket stöd man har rätt till.


Var inte rädd för att ta kontakt. Ofta finns det gott stöd att få, om det så bara handlar om att få hjälp att hitta information om den diagnos eller funktionsnedsättning som ens närstående har. För att man ska hålla ihop som anhörig måste man också tänka på sig själv, göra sådant man tycker om och blir glad av. Tillsammans med anhörigsamordnaren kan du få hjälp att se vad du behöver för att må bra.

 

För mer information om anhörigstöd, kontakta

Malin Strömberg

E-post: malin.stromberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 66 44 23

 

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial