Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Snart försvinner det fasta telefonnätet

Gammal Nokia mobiltelefon står på ett bord

Det gamla kopparnätet, det fasta telefonnätet, som till stora delar ägs av Telia, kommer att släckas ner inom kort.

Den 31 maj 2023 måste alla som har utrustning ansluten till det fasta kopparnätet ha ersatt anslutningen med anslutning till fibernät eller mobil teknik.

Det här innebär att operatörerna exempelvis ersätter vanlig fast telefoni med lösningar via mobilnätet. Och bredband via telejacket (ADSL) med fiber eller mobilt bredband.

I vissa områden kan det också vara så att du behöver vända dig till en annan operatör än din gamla för att få bredband eller telefoni.


Post och Telestyrelsens informationssida om avvecklingen av kopparnätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Även 2G och 3G försvinner

De närmaste åren kommer även först 3G- och senare 2G-nätet (även känt som GSM-nätet) att släckas ner.
Det innebär att äldre typer av mobiltelefoner, mobila routrar och andra uppkopplade prylar som kommunicerar via 3G eller 2G inte längre kommer att fungera.


Du behöver därför kontrollera vilket nät dina saker använder och kan i vissa fall behöva ändra inställningar för att kunna fortsätta använda dem.

Operatörerna bygger ut mobilnätet till ny teknik 4G och 5G i samma takt som de avvecklar den gamla tekniken.


3G-nätet kommer att släckas under 2023 och 2024.

Vilka som berörs och i vilken takt finns det information om på tex Telias hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på alla mobiloperatörers hemsidor.

2G släcks ner helt till slutet av 2025.


Om du har en äldre mobil

Om du har en äldre mobil som inte kan kommunicera med högre nät än 2G eller kombinationen 2G/3G så kommer du snart att behöva byta till en modernare mobil. Om inget 3G-nät finns söker sådana mobiler automatiskt efter ett tillgängligt 2G-nät.


2G fungerar för röstsamtal men inte för mobilsurf.

När 2G-nätet släckts i slutet av 2025 kommer dessa mobiler inte att kunna användas alls.


Trygghetslarm

Sotenäs kommuns trygghetslarm fungerar med hjälp av fristående SIM-kort och påverkas därför inte av beslutet att stänga ner kopparnätet.

Om du har uppkopplade prylar

Om du använder annan uppkopplad utrustning med sim-kort som endast kommunicerar via 3G kommer du att behöva byta ut denna mot utrustning till en som kan kommunicera via 4G. Det kan till exempel röra sig om, äldre routrar för mobilt bredband, bredbandsrepeatrar, hemlarm med simkort och fjärrstyrda luftvärmepumpar, robotgräsklippare och liknande.


Om utrustningen kan kommunicera via 2G (även känt som GSM-nätet) kan du använda den ytterligare en tid då 2G-nätet kommer att leva kvar till slutet av 2025.


Post- och telestyrelsens råd till dig som berörs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65