Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Scrap-bot och Drone-bot: Prisade snilleblixtar från Kungshamn

William Hedin och Adrian Høvik-Molander och delar av de andra i åk 4 jublar över diplopmet.

William Hedin och Adrian Høvik-Molander och delar av de andra i åk 4 jublar över diplomet.

Idéerna om Scrap-bot och Drone-bot tog William Hedin och Adrian Høvik-Molander ända till en fjärdeplats i Natur- och miljöbokens tävling för att hitta klimatsmarta snilleblixtar.

Scrap-bot är en robot som samlar in skräp. Den sorterar skräp som till exempel är metall, plast och papper. Den är som en liten låda som åker omkring i städer. Den kommer definitivt användas i skräpiga områden. Den lastar av skräpet som den har samlat upp i en återvinningstation. I fören har den ett rullband som samlar upp skräpet. När skräpet har kommit in ser en sensor var det är sedan sorteras det in i behållare för metall, glas, plast och papper. Om det är till exempel en kotte som har kommit in av misstag så finns det ett rullband ut.


Visst låter det genialiskt?
Det tyckte juryn också och delade ut ett fjärdepris till William och Adrian som går i åk 4 i Kungshamnsskolanm.
Överlag tyckter juryn att många bidrag från klassen stack ut, men man valde alltså att lyfta fram de båda bot:arna.


” Alla elever har arbetat med sina snilleblixtar/uppfinningar med stort engagemang. Det har varit fantastiskt att se hur idéerna vuxit fram och eleverna är väldigt stolta över sina snilleblixtar och uppfinningar. Det är otroligt kul att William och Adrians bidrag gav oss 4:e pris”, säger Sandra Hallgren som är klassens lärare.


Syftet med Natur & Miljöboken är att engagera och stimulera kommunernas invånare i klimatarbete för att uppnå de nationella och lokala miljömålen. I Sotenäs skolor används den i åk 4-6.


Den årliga klasstävlingen anordnas tillsammans med Miljömärkningen Svanen och Håll Sverige Rent.
Årets uppdrag var att skapa uppfinningar och snilleblixtar med utgångspunkt i det Globala målet nr 9 - nya idéer och innovationer är grunden för hållbara lösningar, på detta sätt skapas nya möjligheter och bidrar till en användning av resurser.


Och även Drone-boten från Kungshamn kvalificerar sig självklart här:


Drone-bot är en drönare som plockar skräp. Den rymmer inte lika mycket skräp som Scrap-bot. Den finns i fyra olika varianter papper, plast, metall och glas. Drone-bot kan komma åt ställen där inte Scrap-bot når. Den har ett avancerat AI som känner av omgivningen. Den laddas vid olika stationer där den också sorterar skräpet och återvinner skräpet.


Scrap-bot och Drone-bot kopplas till miljömål 9 för att detta är teknologi som alla kan ha nytta av och att det hjälper infrastrukturen med sophantering.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65