Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Öborna byggde ny helikopterplatta på Malmön

Bildcollage.

Öborna Pelle Brännhage och Willy Ociansson har varit drivande i projektet med att bygga en ny helikopterplatta.

När Malmönbon Willy Ociansson fick höra talas om en farbror från Gåsö som hade garderat sig med en helikopterplatta i sin trädgård såddes ett frö.

På Malmön fanns sedan tidigare en landningsplats mitt på ön men vid den kunde inte sjöräddningen eller andra båtar angöra. Willy och hans grannar i området Stallen åtog sig därför att förvandla den igenvuxna platån vid färjeläget till en ny landningsplats.

 

Svensk luftambulans gav tummen upp till projektet efter en överflygning och sedan sattes röjningsarbetet igång under ledning av Willy och Pelle Brännhage.

 

"Platån var från början väldigt ojämn och det fanns ingen väg ända ner till den. Vi har lagt ned många timmar på att få plattan färdig och det känns fantastiskt att ha rott i hamn projektet", säger Willy.

 

Allt utfört arbete har varit ideellt och en rad lokala företag har varit med och sponsrat. Förra veckan provlandade helikoptern från Säve och plattan fick väl godkänt av besättningen. Precis nedanför plattan kan även båtar snabbt lägga till och överlämna patienter till helikoptern.

 

"Vi har döpt landningsplatsen till "S.T.N Ärpårt", alltså Stallen Airport", säger Pelle och skrattar.

 

Från och med att helikoptern lyfter från Stallen tills att den landar på Sahlgrenska i Göteborg eller Näl i Trollhättan tar det cirka 15 minuter. Nu hoppas eldsjälarna Willy och Pelle på att de kan inspirera människor på andra småorter till att ta liknande initiativ.

 

"Om vi bara räddar så mycket som ett människoliv så är det värt allt arbete", säger Willy med stolthet på rösten.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65