Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Näringslivsarbetet prioriterat: "Vi måste vara självkritiska"

En röd och en blå fiskebåt möts på havet i morgonljus

Sotenäs kommun inleder nu ett strategiskt och långsiktigt arbete för att förbättra klimatet för företagare. Att Sotenäs hamnar långt ner på listan när Svenskt näringsliv rankar företagsklimatet i Sveriges kommuner 2023 visar att det är av största vikt.

Svenskt näringslivs ranking är en indikator på hur näringslivet ser på kommunens arbete. I årets undersökning har Sotenäs kommun tappat fem placeringar på listan och hamnar på plats 262.

 

– Det är oerhört allvarligt att våra företagare ger vårt näringslivsarbete så låga betyg år efter år, säger Anna Liedholm som är kommundirektör i Sotenäs kommun. Ett livskraftigt och starkt lokalt näringsliv som erbjuder människor arbetstillfällen är helt avgörande för kommunens framtid.

Omstart med hjälp av företagare

Trots att kommunen jobbat med olika insatser och åtgärder de senaste åren har näringslivsklimatet alltså inte blivit bättre.

– Här måste vi vara självkritiska och inse att det krävs en genomgripande omstart, där vi lyfter på alla stenar och omprövar alla våra arbetssätt och metoder, säger Anna Liedholm. Detta arbete ska vi givetvis genomföra tillsammans med våra företagare. Det är företagarna och inte vi på kommunen som vet vad som krävs, säger hon.

Näringslivet prioriterat område

När kommunstyrelsen i förra veckan beslutade om inriktningsdirektiven för mandatperioden var kommunens näringslivsarbete ett av fem prioriterade områden.


– För mig är det inte viktigt om det är fem placeringar upp eller ned utan vi ligger alldeles för lågt för att det ska vara acceptabelt, säger Fredrik Handfast som är näringslivsutvecklare.

Resultaten av enkäten kom till oss redan under våren och gav en stark indikation på vart vi var på väg, säger han.

 

Sedan dess har det skett förändringar inom vissa förvaltningar för att öka kommunikationen och förståelsen för vissa beslut, både gentemot kommunens företagare och privatpersoner.


– Med kommunstyrelsens beslut kommer arbetet att skruvas upp ytterligare, säger Fredrik Handfast.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65