Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad: 2017-10-04 08.30

Anhörigveckan - Intervju

Vi uppmärksammar anhörigas situation under anhörigveckan, ta del av intervjun med Bertil som är anhörig.

Intervju med Bertil

Någon gång i livet blir de allra flesta anhöriga. Till ett barn, en förälder, en vän eller kanske en partner. Att bli anhörig innebär många gånger att livet förändras, man kan inte leva ritkigt som man gjorde förut. Men det finns förstås även ljusa och positiva stunder. Läs intervjun med Bertil och få en inblick i en anhörigs vardag.

På vilket sätt är du anhörig och vad har din närstående för diagnos?

Jag är anhörig till min fru och hon har Alzheimers sjukdom

Berätta lite om din vardag, hur kan en vanlig dag se ut?

Det varierar mycket eftersom vi är engagerade i olika saker. När vi inte har något speciellt på gång så blir det ganska jobbigt eftersom min fru måste ha uppmärksamhet. Det måste hända något hela tiden. Jag kan inte själv göra något eget utan hon vill hela tiden följa med mig. Hon blir ganska fort irriterad på mej om jag till exempel säger emot henne, då blir hon sur och går ut och går en sväng. Hon hittar fortfarande hem och när hon kommer tillbaka har hon glömt alltihop. Ibland påstår hon att jag sagt olika saker till henne och jag har då inte sagt någonting. Hon kommer inte ihåg vad jag förklarat för henne alldeles nyss.

Andra dagar när vi har något arrangemang, som när vi är ute och spelar och sjunger i föreningar och på äldreboenden, talar jag om för henne på morgonen vad vi ska göra, men det får jag upprepa hela tiden och när vi åker iväg undrar hon återigen vad vi skall göra och vart vi är på väg.

 

Hon kommer inte ihåg namn på vänner och bekanta och blir ofta svartsjuk om jag talar med olika personer, både kvinnor och män. Hon måste hela tiden vara i centrum även om hon inte hänger med i resonemanget. Hon vill gärna ut och åka bil och det tycker även jag är trevligt. Vi besöker olika köpcentra och går runt och tittar och det tycker hon om.

Har ditt liv förändrats sedan du blev anhörig?

Ja. Man blir ensam, det går inte att ha folk hemma. Vi umgås lite med några sommargrannar, som också haft samma problem som jag. Det fungerar ändå för mig för jag har alltid varit lite av en ensamvarg, även om jag har kul när det är mycket folk.

Finns det något som känns svårt med att vara anhörig?

Ibland blir jag frustrerad när jag försöker prata med min fru och hon inte förstår vad jag menar. Hon misstolkar det mesta.

Vad är ett anhörigstöd för dig?

Vet inte så mycket om detta då min fru inte vill ha någon kontakt med främmande människor. Jag har försökt men hon vägrar.

 

Vill du veta mer om anhörigstöd? Kontakta anhörigsamordnare

Malin Strömberg

E-post: malin.stromberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 66 44 23

 

Sotenäs kommuns anhörigstöd på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial