Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Vill du bli brandman

Anställning

Som räddningstjänstpersonal i beredskap eller deltidsbrandman som det även kallas, blir du anställd av räddningstjänsten Sotenäs på deltid. Du har som regel en annan huvudarbetsgivare men det är inget krav. Räddningstjänsten betalar för den tid som går åt till utryckning, övningar och utbildningar. Dessutom får du beredskapsersättning. 

Som deltidsbrandman får du varierande och spännande uppgifter att lösa tillsammans med din grupp. Det handlar i huvudsak om räddningsarbete vid sjukdomsfall, bränder, trafikolyckor och andra skadeplatser. Du kommer i kontakt med människor i olika situationer som är i behov av hjälp. Du måste därför vara duktig på att handskas med människor och tycka om att samarbeta.

Krav

För att bli anställd ska du vara över 18 år, frisk och ha god kondition. Du ska bo och arbeta så nära brandstationen att du hinner inställa dig enligt tiderna nedan. I vissa fall kan en anställning accepteras även om du har din arbetsplats på annan ort.

Inställelsetid
Kungshamn: 5 min

Hunnebostrand: 5 min

Växlande arbetstempo

När larmet går gäller det att reagera snabbt och du måste fokusera helt på din uppgift. Arbetet ställer också krav på övning och fysisk förmåga. Övning sker normalt sett på vardagskvällar.

Beredskap

Du har beredskap sju dygn under en fyra veckors period. Vanligast är att man har beredskap sju dygn i sträck. Under beredskapen ska du kunna infinna dig på din brandstation under dygnets alla timmar inom inställelsetiden, alltså bandfordonen ska lämna brandstationen inom rimlig tid efter det att larmet går.

Utbildning du behöver

Som nyanställd får du genomgå en två veckor preparandutbildning på din station. Där får du lära dig det som behövs för att ingå i en beredskapsstyrka och åka på larm.

När du har fått lite erfarenhet av yrket ska du gå en räddningsutbildning på räddningsskola. Denna utbildning genomförs som internat och är på 2 + 3 veckor. Under preparandutbildning får du betalt som vid övning, när du går räddningsskolan får du ersättning som motsvarar lönen från din ordinarie arbetsgivare.

Fysisk status

Innan anställning testas din fysiska förmåga, detta görs på rullband. Du får även genomgå en läkarundersökning med arbets-EKG.

Körkort

B-körkort är ett krav. För att få köra brandfordonen krävs C-behörighet.

Övriga förutsättningar

Det är viktigt att du delar vår syn på att yrkesrollen är oberoende av vilket land eller kultur man fötts i och vilket kön eller sexuell läggning man har.


 

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll