Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Frågor och svar om situationen i Europa (lättläst)

Situationen i Europa

Vad är det som händer i Ukraina?

Länderna Ryssland och Ukraina är grannar och har länge haft konflikter. Dels om ett område som heter Krim, som togs över av Ryssland 2014 mot Ukrainas vilja. Dels för att Ukraina vill gå med i NATO.


NATO är ett förbund av flera länder som har lovat att försvara varandra om det blir krig. Ryssland är inte med i NATO, och de vill inte att Ukraina ska gå med heller. Nu har Ryssland anfallit Ukraina med bombflygplan och skjutvapen.


Kan det bli krig i Sverige?

Försvarsmakten och de svenska politikerna tror inte att det kommer att bli krig i Sverige just nu, även om det är omöjligt att säga säkert vad som kommer att hända. Sverige är inte med i NATO men vi har ansökt om att bli det.


Vi hjälper Ukraina med nödhjälp och vapen och annan utrustning till deras försvar, men vi skickar inga soldater och är inte med i kriget. Den mesta hjälp vi skickar till Ukraina handlar om att hjälpa människor som tvingats fly eller som annars påverkas av kriget.


Är allt som jag ser i sociala medier om kriget sant?

Nej, allting som står i sociala medier är inte sant. Ibland överdriver någon, eller lägger upp något för att det ska få uppmärksamhet. Eller för att få dig att tro och känna något speciellt.


Behöver jag vara rädd?

Nej, du behöver inte vara rädd, men vi kan inte heller styra över våra känslor. Det är inte konstigt att känna sig rädd när skrämmande saker händer. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så kan du alltid prata med någon om det. Det är viktigt att inte hålla en sån oro inom sig.


Vi behöver varandra, särskilt när vi är rädda och oroliga. Därför är det så bra att många människor gör extra mycket just nu. Att vi går ihop och stöttar varandra. Så det är bra om du kan prata med någon nära dig om vad du tänker och känner.


Situationen i Ukraina där kriget pågår är förstås väldigt allvarlig. Här i Sverige är det fortfarande inte nära att det blir krig, och det är många som jobbar med att hålla koll på vad som pågår, så att det ska fortsätta vara säkert i Sverige.

 

När kommer kriget i Ukraina att vara över?

Det är det ingen som vet. Försvarsmakten vill i alla fall fortsätta att visa upp de svenska soldaterna och deras vapen och fordon ett tag till. De hoppas att det ska få andra länder att inte fortsätta kriga, och att det ska få oss som bor i Sverige att känna oss tryggare.

 

Behöver jag göra något särskilt nu?

Det bästa du kan göra just nu är att fortsätta att leva ditt liv som vanligt.

 

En sak som alltid är bra att tänka på är att ha ett förråd med vatten, mat och andra saker hemma. Det är bra om det till exempel blir ett längre strömavbrott eller någon annan kris. Även när det är krig i länder långt borta från Sverige kan det bli tomt på hyllorna i affärerna här, om det är mat eller andra saker som Sverige brukar köpa från de länderna.

 

Här kan du läsa om varför det alltid är bra att ha en krislåda hemma Länk till annan webbplats., och vad de flesta behöver för att klara sig en vecka!

 

Alla, vuxna och barn, är viktiga i samhället. Även när allt är lugnt och det är fred överallt finns det de som behöver hjälp av andra.


Bra länkar:

Att prata med barn om oro för omvärldsläget, Försvarsmakten Länk till annan webbplats.

Kriget i Ukraina – krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Källkritik – Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll