Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Beredskapsveckan 2022

Liv och Ella stärker vår motståndskraft

Den 26 september – 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som uppmärksammar hur privatpersoner kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott.


MSB leder kampanjen och årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat.


Människors kännedom om lokala risker behöver också öka.

Om viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar så behöver var och en vara förberedd för att kunna bidra aktivt. Vi har dragit många lärdomar av pandemin om hur vi alla kan hjälpas åt. Det är viktigt att varje hushåll som kan, engagerar sig mer lokalt.

­

Vi vet att förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap.


Lär dig mer om mat och livsmedel i kris:


Se korta filmklipp från MSB nedan:


André stärker vår beredskap och värnar Sveriges demokrati Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rebecka stärker vår beredskap och värnar om Sveriges demokrati Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyheter från

Beredskapsveckan 2022

Nytt inom livsmedelsberedskap

Det händer mycket just nu inom livsmedelsberedskapen.


Regeringen har den 29/4 2022 beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap, för att livsmedelsförsörjningen ska tryggas inför en säkerhetspolitisk kris under minst tre månader där logistikflödena med omvärlden är begränsade.


Livsmedelsverket har publicerat en uppdaterad folder om matförråd och krismeny för en vecka. Det nya utseendet är mer tillgänglighetsanpassat.
Mer om SLV:s folder Länk till annan webbplats.


Svenska Lottakåren har sammanställt listan "Livsmedel med hög
självförsörjningsgrad i Sverige" som är en historisk del av receptsamlingen "Modern krismat".

Dokument från Svenska Lottakåren Länk till annan webbplats.


Livsmedelsverket arbetar även med att ta fram en beredskapshandbok som primärt vänder sig till chefer inom skola, vård och omsorg. Den ska ge vägledning och praktiskt stöd för framtagande av egna beredskapsplaner.

 

Livsmedelsverket och Jordbruksbruksverket har redovisat sitt regeringsuppdrag "En robust livsmedelsförsörjning vid kriser och höjd beredskap."
Till rapporten Robust livsmedelsförsörjning Länk till annan webbplats.


Livsmedelsverket och Försvarshögskolans rapport "Hotbilden mot dricksvatten- och livsmedelsområdet" sammanställdes 2021.

Till rapporten Hotbilden mot dricksvatten- och livsmedelsområdet Länk till annan webbplats.


Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) temasida om livsmedelsberedskap innehåller bland annat rapporten "Livsmedelsproduktion ur ett beredskapsperspektiv" med en översikt av sårbarheterna samt vilka lösningar som kan göra jordbruket mer motståndskraftigt.

Till SLU Länk till annan webbplats.


Hur stor försörjningsförmåga har er kommun? Hushållningssällskapet har tagit fram en beräkningsmodell för att mäta försörjningsförmågan i Sveriges alla kommuner. Modellen visar med illustrerande statistik skillnaden mellan vad jordbruket producerar och vad som konsumeras i den enskilda kommunen. Resultatet ger underlag för att stärka krisberedskap av livsmedel.

Mer om beräkningsverktyget på hushallningsallskapet.se Länk till annan webbplats.


MATtanken är ett projekt som vill bidra till hållbara offentliga måltider. På deras webbplats finns flera artiklar och webbinarier på temat krisberedskap. Sök ”krisberedskap” på sidan så hittar du länk till webbinarium där Södertälje och Växjö kommun berättar om sitt arbete med beredskap. Där finns även en länk till artikel från studiosamtal där Uppsala och Ulricehamns kommun berättade om sitt arbete. Den 30 september hålls en specialstudio på temat Mat i kris och offentliga måltider, med en fördjupande workshop.

Till MATtanken Länk till annan webbplats.



Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll