Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Kalenadrium coronavirus november 2020

Händer som formar ett hjärta.

Här finns de publikationer som Sotenäs kommun har lagt ut på hemsidan, Facebook och Sotenet under november 2020.

November 2020

En hälsning från Samhällsbyggnadsförvaltningens chef

Publicerad: 2020-11-30

 

Sedan i mars i år har Samhällsbyggnadsförvaltningen fått ställa om sin verksamhet.

Här kommer en filmhälsning från Samhällsbyggnadsförvaltningens chef!

Fortsätt skydda våra äldra i Sotenäs kommun!

Publicerad: 2020-11-28 Facebook


I Sotenäs kommun fortsätter tyvärr smittan att öka och trenden visar en dramatisk ökning i hela landet. Dom som är allra mest utsatta i denna situation är våra äldre.

Vi vädjar därför till anhöriga, att om möjligt HELT UNDVIKA BESÖK vid våra särskilda boenden. Om man absolut måste göra ett besök uppmanar vi till ökad försiktighet och att man följer de säkerhetsrutiner som finns.

Något lägre takt i smittspridningen

Publicerad: 2020-11-26 Facebook


Förra veckan, vecka 47, hade Sotenäs kommun 23 nya smittade fall i kommunen. Det är endast en ökning med 4 fall, jämfört med veckan innan.

 

Smittoläget i norra Bohuslän vecka 47:

Munkedal 26 nya smittade

Lysekil 24 nya smittade

Sotenäs 23 nya smittade

Tanum 10 nya smittade

Strömstad 8 nya smittade

 

Nu håller vi i och håller ut!

 

Här kan du läsa om antalet nya smittade i Sveriges alla kommuner:

https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Håll hjärtat varmt, händerna rena- och fortsätt läsa!

Publicerad: 2020-11-26 Facebook

 

Sotenäs kommunbibliotek Länk till annan webbplats. informerar

 

Med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd för personer som vistas i Västra Götalands län håller biblioteket stängt från den 30 oktober för att bidra till att minska smittan av coronaviruset i samhället. Stängningen gäller både dagtid och meröppet.

 

Självklart kan du ändå ta del av bibliotekets utbud!

Ring eller mejla oss så packar vi ihop dina önskemål. Givetvis kan du själv beställa/reservera som vanligt via katalogen: https://bibliotek.ranrike.se Länk till annan webbplats.

 

Du hämtar din beställning vid Kungshamns biblioteks entré under ordinarie öppettider (se sotenas.se/bibliotek Länk till annan webbplats.). Detsamma gäller om du har reservationer att hämta.

 

Boken kommer!

Har du svårt att ta dig till biblioteket på grund av riskgrupp, åldersskäl, rörelsehinder, synskada eller långvarig sjukdom?

Du kan ändå ta del av bibliotekets utbud. Ring oss och berätta vad du vill låna. Vi levererar regelbundet det du önskar, ända fram till dörren. Helt kostnadsfritt.

 

Under tiden – upptäck oss digitalt!

Vi hoppas naturligtvis att situationen ska förbättras så snart som möjligt så att vi återigen kan slå upp våra portar! Under tiden - ta del av våra fantastiska böcker, spännande filmer och intressanta tidskrifter via våra digitala tjänster. Läs om Biblio, Viddla och PressReader på sotenas.se/bibliotek Länk till annan webbplats.

 

Nu är det tid att vi kraftsamlar och håller ut. Var rädda om er och följ myndigheternas råd och anvisningar.

 

TELEFON: 0523 – 66 46 54, 0523 – 66 46 55

E-POST: biblioteket.kungshamn@sotenas.se

Folkets Hus i Kungshamn har fått nya gäster

Publicerad: 2020-11-25

 

För att minska trängseln i skolmatsalen har åk 5-6 på Kungshamnsskolan fått börja äta sin lunch i Folkets Hus.

Se vår film genom att trycka på bilden.

Länsstyrelsen informerar om 8 personers-gräns

Publicerad: 2020-11-24

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare.

Detta gäller även om deltagarna sitter med behörigt avstånd till varandra. Enda undantaget är begravningar. Beslutet gäller från och med den 24 november.


Beslutet fattades den 23 november och innebär alltså att det från och med den 24 november, är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta (8) deltagare. Bakgrunden till beslutet är förstås att begränsa den mycket allvarliga smittspridningen av covid-19.


Regeringen har beslutat om ett undantag för begravningar, som naturligtvis även gäller Västra Götaland. Det får samlas maximalt tjugo (20) deltagare vid begravningsgudstjänster, urnsättning och liknande. Undantaget är lika för alla, oavsett trosinriktning.


Bakgrund till Länsstyrelsens beslut

Den 20 november beslutade regeringen att begränsa antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta (8) personer från och med 24 november. Länsstyrelsen har mandat att besluta om lokala regler.


Den 23 november beslutade vi att maxantalet på 8 personer även ska gälla för sittande publik i Västra Götaland från 24 november. Detta beslut gäller istället för regeringens beslutade undantag för sittande publik. Det enda undantag vi har i Västra Götaland är undantaget för begravningar som alltså får samla max 20 deltagare.

Länsstyrelsens beslut har tagits mot bakgrund av att smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västra Götaland. Beslutet har fattats efter avstämning med länets smittskyddsläkare.


Vårt beslut gäller Västra Götalands län. Varje länsstyrelse kommer att besluta om egna föreskrifter eftersom landets länsstyrelser är självständiga myndigheter. Var och en fattar alltså sina egna beslut, men naturligtvis har landets länsstyrelser noga talat sig samman i den här frågan.


Läs mer på Länsstyrelsen Västra Götalands hemsida Länk till annan webbplats.

Fördubbling av smittade under vecka 46

Sjöbodar i Springets småbåtshamn med texten "Fördubblat antal smittade i Sotenäs".

Sotenäs kommun hade förra veckan, vecka 46, flest nya smittfall i hela norra Bohuslän.

Publicerad: 2020-11-19

Antal smittade i kommunerna i norra Bohuslän vecka 46:


Sotenäs 19 st, 21 st/10 000 invånare

Strömstad 15 st, 11 st/10 000 invånare

Tanum 10 st, 8 st/10 000 invånare

Lysekil 9 st, 6 st/10 000 invånare

Munkedal 7 st, 7 st/10 000 invånare


Smittade totalt per 10 000 invånare sedan mars 2020:


Sotenäs 194 st/10 000 invånare

Strömstad 113 st/10 000 invånare

Lysekil 102 st/10 000 invånare

Munkedal 98 st/10 000 invånare

Tanum 80 st/10 000 invånare


Eva Lindhuse Lindhe, smittskyddsläkare inom Västra Götalandsregionen, uppmanar till skärpning:

"Att Sotenäs har så höga siffror beror på mycket kontakt mellan människor, det kan inte ligga till på något annat sätt. Nu är det viktigt att man följer de regler som gäller: vi ska inte gå på gym, vi ska inte fika tillsammans på arbetsplatsen, inte anordna fester och inte umgås tätt med andra människor än dem i familjen.

Det är kontakter mellan vuxna som smittar mest, små barn på förskolan är mycket lite smittsamma när det gäller den här sjukdomen, där skiljer sig covid från andra sjukdomar" säger hon.


Här kan du läsa en rapport om den låga nivån av smittspridning bland barn och unga: https://bit.ly/2IHwSy8 Länk till annan webbplats.


Här kan du läsa hur smittoläget ser ut i landets olika kommuner: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Stor smittökning i Sotenäs kommun

Klippor med en gångbro, ett skjul och hav i bakgrunden, med texten "Stor smittökning i Sotenäs!".

Publicerad: 2020-11-17

Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. STÄLL IN.

Sotenäs kommunledning vill uppmana ALLA att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!


Några fakta att ta med sig:

  • Den smittade registreras som smittad i den kommun man är folkbokförd i.
  • Sotenäs kommun redovisar antal nya registrerade smittfall i kommunen varje torsdag på sociala medier och på hemsidan. Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten. Läs mer om antal smittade i varje kommun här: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.
  • Barn och ungdomar står för en liten andel av covid-19-fallen. De flesta fall smittas av en vuxen och får milda symtom. Barn smittar dessutom andra i lägre utsträckning än vad vuxna gör och skolan som arena har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Den personal som arbetar inom förskolan och skolan har inte heller diagnostiserats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper.


Håll hjärtat varmt, händerna rena och visa hänsyn!

Sotenäs kommuns medarbetares stöd lokala företagare

Småbåtshamn och hav med texten "Tack för ditt bidrag!".

Publicerad: 2020-11-13

 

Sotenäs kommun gav sina medarbetare en tidig julgåva på 300 kronor tidigare i år, som skulle användas för att stötta det lokala näringslivet i dessa svåra tider.

Nu visar det sig att kommunens medarbetare har handlat för närmare 130 000 kronor hos våra lokala företagare! Stort tack till er!

 

Tyvärr är det fortfarande svåra tider för vårt lokala näringsliv.

Därför uppmanar vi alla invånare och besökare att fortsätta att stötta våra fantastiska lokala företagare! Vi måste hjälpas åt för att vi ska kunna ha ett levande Sotenäs- året runt!

Max åtta personer får samlas vid allmänna tillställningar

Bild på statsminister Stefan Löfven med texten "Det är allvar nu".

Publicerad: 2020-11-12

Tyvärr ökar smittspridningen i Sotenäs kommun. Förra veckan, vecka 45, rapporterades 11 nya fall, jämfört med 7 nya fall veckan dessförinnan. Smittspridningen går alltså åt HELT FEL HÅLL.

Från och med den 24 november får maximalt 8 personer delta på en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

 

Statsminister Stefan Löfvens tal igår, 16 november 2020, till svenska folket löd så här:

 

"Det här är en mycket ingripande åtgärd. Den saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig för att begränsa smittspridningen.

Givetvis så sker smittspridning också i andra sammanhang, vi har sett exempel på hemmafester. Men vi kan inte reglera varje socialt sammanhang med hjälp av lagen.

 

Så beslutet att begränsa sammankomster till åtta personer är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa i vårt land och till hela det svenska samhället om vad som gäller framöver.

Det bör naturligtvis inte heller förekomma sociala situationer med fler än åtta även om man inte formellt träffas av lagen.

 

Det här är den nya normen för hela samhället, för hela Sverige:

Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in.

Sotenäs kommunledning uppmanar ALLA Sotenäs invånare att följa statsministerns uppmaning. Nu ställer vi in och ställer upp.

 

Läs mer på: www.krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Mycket stor smittspridning i Sotenäs kommun!

Publicerad: 2020-11-12 Facebook


Tyvärr ökar smittspridningen i Sotenäs kommun. Förra veckan, vecka 45, rapporterades 11 nya fall, jämfört med 7 nya fall veckan dessförinnan. Smittspridningen går alltså åt HELT FEL HÅLL.

 

Sotenäs kommunledning vill uppmana ALLA att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

 

Några fakta att ta med sig:

Den smittade registreras som smittad i den kommun man är folkbokförd i.

 

Sotenäs kommun redovisar antal nya registrerade smittfall i kommunen varje torsdag på sociala medier och på hemsidan. Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten. Om andra aktörer har andra siffror, får man kontakta dem för en redogörelse för varför siffrorna skiljer sig åt. Läs mer om antal smittade i varje kommun här: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

 

Barn och ungdomar står för en liten andel av covid-19-fallen. De flesta fall smittas av en vuxen och får milda symtom. Barn smittar dessutom andra i lägre utsträckning än vad vuxna gör och skolan som arena har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Den personal som arbetar inom förskolan och skolan har inte heller diagnostiserats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Läs mer i Folkhälsmyndighetens helt nya rapport: https://bit.ly/3kxGrfX Länk till annan webbplats.

 

Håll hjärtat varmt, händerna rena och visa hänsyn!

 

Mer än fördubbling av smittade i Sotenäs kommun

Kungshamns hamn med texten "Ökning av smittade i Kungshamn".

Publicerad: 2020-11-05


Tyvärr ökar smittspridningen rejält i Sotenäs kommun.

Under förra veckan, vecka 44, upptäcktes 7 nya smittade i kommunen, vilket kan jämföras med 3 fall veckan innan.

Sotenäsbor, det är allvar nu!

 

FÖLJ DE SKÄRPTA RÅD SOM GÄLLER I VÄSTRA GÖTALAND:

 

  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek

 

  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 

  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

 

  • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

 

  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

 

Här kan du läsa om antalet nya smittade i varje kommun i Sverige: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Högst åtta runt bord på restaurang

Kaffekopp och fat på ett uteserveringsbord.

Publicerad 2020-11-03:

 

Nya regler ska minska trängseln och begränsa smittspridningen.

Från och med den 3 november gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Råden gör det tydligare vilka åtgärder serveringsställen bör vidta för att förebygga trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19.

 

Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

 

Folkhälsomyndigheten ger också råd om att vid behov gå längre för att undvika trängsel.

 

"För att säkerställa att trängsel inte uppstår bör serveringsställen, om det behövs, öka avståndet mellan sällskap till mer än en meter eller minska antalet besökare som samtidigt får vistas i lokalerna" säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll