Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Kalenadrium coronavirus december 2020

Händer som formar ett hjärta.

Här finns de publikationer som Sotenäs kommun har lagt ut på hemsidan, Facebook och Sotenet under december 2020.

December 2020

Vaccinationsarbetet är igång

Informationstext om vaccinleverans till Sverige från FHM.

Publicerad: 2020-12-27 Facebook


Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nu har de första doserna vaccin till skydd mot covid-19 getts i Sverige, och vaccinationsarbetet är igång. De första doserna går till dem som har det allra största behovet av skydd, som boende på särskilda boenden för äldre.

I början av kommande vecka väntas totalt cirka 80 000 nya doser vaccin levereras. De skickas direkt från tillverkaren till landets 21 regioner.


Här finns samlad information kring vaccination mot covid-19: https://www.folkhalsomyndigheten.se/.../vaccination-mot.../ Länk till annan webbplats.

Något fler smittade i Sotenäs kommun vecka 51

Hamn med båtar och sjöbodar med texten "Smittan tar inte julledigt".

Publicerad: 2020-12-25

Under förra veckan, vecka 51, fick Sotenäs kommun 16 nya smittfall, att jämföra med veckan innan då det upptäcktes 12 nya smittade.

I hela Västra Götalandsregionen är det tyvärr fortsatt en hög smittspridning och under förra veckan rapporterades 8 322 fall nya i Västra Götaland, vilket är en ökning med 1 447 fall jämfört med föregående vecka.


Hur smittoläget kommer se ut de närmaste veckorna avgörs av hur vi alla följer de restriktioner som är satta för jul- och nyårshelgen:

 • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
 • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
 • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.

Läs mer om regeringens skärpta restriktioner här: https://bit.ly/2WJzr61 Länk till annan webbplats.


Här kan du läsa om antal nya smittfall i Sveriges alla kommuner: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Tillfälligt besöksförbud upphävs

Äldre persons händer vilar i knät, hållandes i en gångkäpp.

Publicerad: 2020-12-22

Från och med 23 december upphäver vi det tillfälliga besöksförbudet på våra särskilda boenden.

Fortsatt gäller en stark avrådan, men då jul är en viktig högtid för många, vill vi så långt det är möjligt möta det behovet genom att erbjuda säkra besök.

 

Anhörig kontaktar boendena på samma sätt som tidigare för att få veta vad som gäller och för att boka besök.

Nya restriktioner träder i kraft 24 december

Grafisk illustration av ett hus med texten "Stay home, stay safe, save lives".

Publicerad: 2020-12-21

Nya restriktioner från 24 dec – de flesta restriktioner gäller fram till 24 januari:

 • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger. Gäller från 24 december.
 • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20. Gäller från 24 december.
 • Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
 • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
 • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
 • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer. Tumlaren bad och rehabilitering, kommunens bibliotek, fritidsgårdar etc. kommer att hålla stängt tills vidare.
 • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.


Läs mer här: www.krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Oförändrat smittoläge i Sotenäs kommun

Sotenäs kommunhus i skymningen med texten "Håll ut! Nu gäller det!".

Publicerad: 2020-12-17

Nu gäller det att hålla i och hålla ut!

Under förra veckan, vecka 50, fick Sotenäs kommun 12 nya smittfall, det vill säga oförändrat antal från föregående vecka.

Men i våra grannkommuner är det just nu mycket stor smittspridning, så det gäller att alla Sotenäsbor håller i och håller ut så att vi alla får fira en frisk jul.

 

I hela Västra Götalandsregionen är det också mycket hög smittspridning. Under vecka 50 rapporterades 6 784 fall i Västra Götaland, vilket är en ökning med 2 315 fall jämfört med föregående vecka.

 

Håll i! Håll ut!

 

Här kan du läsa om antal nya smittfall i Sveriges alla kommuner: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

PLING i mobilen

Händer som håller en iPhone.

Publicerad: 2020-12-14 Facebook


Idag måndag den 14 december kommer ett sms att skickas till alla mobiltelefoner i hela Sverige. Avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Folkhälsomyndigheten.


Texten i sms:et lyder:
”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.”

SMS:et skickas för att regeringen och myndigheterna vill understryka hur angeläget det är att hela befolkningen vet vad som gäller för att kunna bidra till att minska smittspridningen av covid-19.

Inför stundande helger och ledigheter är detta extra angeläget och genom sms:et hoppas de kunna nå den största delen av Sveriges befolkning.

Du kan läsa om de skärpta allmänna råden här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/.../jul-och-andra.../ Länk till annan webbplats.


Julen blir annorlunda i år

Informationsblad med restriktioner från Länstyrelsen Västra Götaland.

Publicerad: 2020-12-13 Facebook


Länsstyrelsen Västra Götalands län Länk till annan webbplats.

 

Från och med måndag den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd, Det innebär att vi kommer fira jul, nyår och andra högtider med en mindre krets av människor, för du är väl med på att åtta personer är den nya normen för alla sociala situationer - även under storhelgerna?

 

Läs mer om de nya råden på https://www.folkhalsomyndigheten.se/.../begransa-ditt.../ Länk till annan webbplats.

Smittspridningen bromsar in i Sotenäs kommun

Bild på hamn tagen från fågelperspektiv med texten "Nu bromsar vi in!".

Publicerad: 2020-12-10

Under föregående vecka, vecka 49 hade Sotenäs kommun 12 nya smittfall. Det är en minskning från veckan innan då kommunen hade 15 nya smittade.

Även om trenden går åt rätt håll, kan vi inte slappna av.

Sotenäs kommuns omsorgsförvaltning har därför tagit beslutet att ansöka om en förlängning av besöksförbudet på våra särskilda boenden fram till och med den 22 december.

 

"Alla händer behövs i vården och kan inte användas för att administrera säkra besök" säger förvaltningschef Lisbeth Olsson.

 

Nu fortsätter vi på den inslagna vägen och fortsätter att minska smittan i vår kommun!

Här kan du läsa om antal nya smittfall i Sveriges alla kommuner: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Umgås med få under jul- och nyårshelgen

Kaffemugg och en röd skål popcorn på ett bord framför en öppen spis.

Publicerad: 2020-12-08

Folkhälsomyndigheten ger nu råd inför hur vi ska fira de kommande högtiderna.

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.


Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens råd Länk till annan webbplats.

På uppmaning av Polismyndigheten - bedrägerier

Publicerad: 2020-12-06 Facebook

 

Sotenäs kommun går nu, på uppmaning av Polismyndigheten, ut med en varning till våra äldre invånare och deras närstående:

Just nu pågår en seriebrottslighet i region Väst i form av bedrägerier som drabbar de allra äldsta. Den pågående pandemin ingår i brottsupplägget.


Sedan slutet av september har 60 bedrägeriförsök med samma tillvägagångssätt genomförts i region Väst, varav hälften tyvärr har fullbordats. Bedragarna har rört sig mellan flera av regionens städer – Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv.


"Bedragarna har specialiserat sig på att söka upp och lura ensamstående personer födda på 1920 och 1930-talet" berättar Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.


De hittar sina offer på internet, där de enkelt kommer över födelseår, hemadress och telefonnummer. Två tredjedelar av offren är kvinnor. Bedragarna ringer upp brottsoffren och utger sig för att vara från banken. De säger att det är fel på den äldres kontokort och att det måste bytas ut.


"De erbjuder därefter hembesök för att hjälpa till med att byta ut kontokortet" fortsätter Anna-Karin Kjellgren. De motiverar hembesöket med den pågående pandemin och att många av de äldre inte bör gå ut.

Hembesöken genomförs oftast dagtid. Bedragarna tar sig in i fastigheterna eftersom de har ringt upp målsägarna innan besöket och på så vis fått tillgång till eventuella portkoder och liknande.

De kan ofta också vilja fotografera det guld som målsägaren har hemma och därefter be personen att överlämna guldet, tillsammans med personens kontanter. En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring.


"Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem. I flera ärenden har korten används för att ta ut pengar. Tyvärr saknar uttagsautomater kameraövervakning, vilket försvårar polisens utredningsarbete."


Polisen vädjar nu till allmänheten om att sprida information om de pågående bedrägerierna till närstående, kollegor, vänner och andra med äldre familjemedlemmar.

Läs mer på polisens hemsida: https://bit.ly/3gix5nO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tillfälligt besöksförbud införs på alla särskilda boenden i kommunen

Stoppskylt med en hand i stället för texten.

Publicerad: 2020-12-04

 

Sotenäs kommun har, som en av 32 kommuner i landet, ansökt om och fått tillåtelse av Folkhälsomyndigheten att införa tillfälligt besöksförbud på de särskilda boendena i Sotenäs kommun.

Förbudet gäller från den 3 december till och med den 12 december 2020 och gäller på samtliga särskilda boenden i kommunen.

Under tiden med tillfälligt besöksförbud avser Folkhälsomyndigheten att arbeta fram en process för hur förbuden ska beslutas efter den 12 december.

 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

För mer information kontakta:

Lisbeth Olsson, förvaltningschef

Telefon: 0523- 66 45 54

Mejl: lisbeth.olsson@sotenas.se

Minskat antal smittade under vecka 48

Hamn och hav med texten "Håll i! Håll ut!".

Publicerad: 2020-12-03

Förra veckan, vecka 48, hade Sotenäs kommun 15 nya smittade fall i kommunen. Det är faktiskt en minskning med 8 fall, jämfört med veckan innan! Men pandemin är långt ifrån över.

Nu håller vi i denna trend med minskat antal smittade genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom!

Smittoläget i norra Bohuslän vecka 48:

 • Lysekil 27 nya smittade
 • Sotenäs 15 nya smittade
 • Munkedal 13 nya smittade
 • Tanum 13 nya smittade
 • Strömstad 10 nya smittade

 

Nu håller vi i och håller ut!

Här kan du läsa om antalet nya smittade i Sveriges alla kommuner: https://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Öppna förskolan stängs

Bebis ligger på mage med en leksak framför sig.

Pulicerad: 2020-12-03

 

Öppna förskolan är stängd tills vidare.

Öppna förskolan och babycaféet hålls stängt tills vidare med anledning av de skärpta råden och den ökade smittspridningen av covid 19 i Västra Götaland.

 

Personal finns tillgänglig och kan erbjuda enskilt stöd. Det går också bra att kontakta personalen om du vill komma in och titta i Tage-hyllan där du kan hämta eller lämna kläder och leksaker.

 

Medarbetarna nås på telefon:

 

Anette: 070-564 56 66

Anna: 072-203 00 66

Att ta fram vaccin - kliniska prövningar

Grafisk illustration av vaccinprövningar.

Publicerad: 2020-12-02 Facebook


Läkemedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nu har de första doserna vaccin till skydd mot covid-19 getts i Sverige, och vaccinationsarbetet är igång. De första doserna går till dem som har det allra största behovet av skydd, som boende på särskilda boenden för äldre.

I början av kommande vecka väntas totalt cirka 80 000 nya doser vaccin levereras. De skickas direkt från tillverkaren till landets 21 regioner.


Här finns samlad information kring vaccination mot covid-19: https://www.folkhalsomyndigheten.se/.../vaccination-mot.../ Länk till annan webbplats.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll