Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Våldsbejakande extremism

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.


Att förebygga förekomsten av våldsbejakande extremism är av avgörande betydelse för att förhindra att odemokratiska krafter får fäste i samhället. För att göra detta krävs ett väl fungerande och långsiktigt samarbete mellan de aktörer som på olika sätt berörs av frågan. Det handlar om både offentliga verksamheter så som kommun, skola, fritidsverksamhet, socialtjänst, polis och säkerhetspolis samt civilsamhällesaktörer så som idrottsföreningar, ungdomsorganisationer och religiösa samfund.


Tillsammans med Rädda Barnen har den Nationella samordnaren en nationell Orostelefon samt en chatt som bemannas under vardagar av personal som är vana att lyssna och talar flera språk. Du kan ringa under dagtid mellan 09.00-12.00 och 13.00-16.00 och du ringer anonymt. Personalen är vana lyssnare och kan hjälpa dig med de frågor och undringar du har. Telefonnumret till Orostelefonen är: 020-100 200. Chatten är öppen måndagar, onsdagar och fredagar kl. 18.00 – 22.00. Den som chattar är självklart anonym.

Chatten nås på www.raddabarnen.se/oroschatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Rädda Barnen är en ickestatlig, politiskt- och religiöst obunden organisation. Du kan också söka stöd från Socialtjänsten (individ och familjeomsorgen) i kommunen. Om du istället vill kontakta Polisen gör du det på 114 14.


Sotenäs kommun arbetar för närvarande med att revidera kommunens strategi för arbete mot våldsbejakande extremism. När revideringen är slutförd kommer du kunna hitta strategidokumentet här under relaterad information.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll