Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Väggskylt med texten "welcome to our home".

Av olika orsaker kan det vara så att barn och ungdomar inte kan bo kvar hemma hos sina föräldrar. I de situationer när stöd i hemmet inte räcker till kan det utifrån behov bli aktuellt att placera ett barn eller ungdom i ett familjehem. Familjehem är familjer som anser att de har tid, utrymme och ett intresse av att ta emot någon annans barn i sitt hem. I uppdraget ingår även samarbete med barnets/ungdomens föräldrar och Individ- och familjeomsorgen.

 

Kontaktpersoner/kontaktfamilj är personer/familjer som hjälper till att stötta ett barn, en ungdom eller en vuxen. Det är en form av avlastning som är behovsprövad och det kan skilja mycket åt i vilken omfattning man träffar sin kontaktperson eller kontaktfamilj.


Vi behöver dig!

Vi behöver alltid nya familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner.

Familjehem

Ett familjehem är en helt vanlig familj, men lite extra stabil. Och eftersom alla barn och ungdomar är olika så ser varje familjehem olika ut.

 

Ni kan vara en eller två vuxna, från olika kulturer och sammanhang. Antingen bor ni i villa eller i lägenhet, på landet eller i tätorten. Det kanske finns barn i din familj sedan tidigare, dina egna, din partners eller både och. Eller så finns det inga barn alls eller kanske utflugna barn.

 

Det är viktigt att alla i familjen är överens om att ni ska öppna era hjärtan för en till. Barnet som kommer till er behöver både uppmärksamhet, tid och kärlek och det påverkar hela familjen. Barnet kommer också behöva få ett eget rum hemma hos er, där den kan känna sig trygg och får göra till sitt.

Kontaktfamilj

En kontaktfamilj är precis som ett familjehem en helt vanlig familj. Som kontaktfamilj får du ta emot ett barn hemma hos dig och din familj, en eller ett par helger varje månad. Barnet får känna sig som en i familjen och ni hittar på helt vanliga saker tillsammans. Ofta blir kontaktfamiljen en viktig del i nätverket för barnen och föräldrarna.

Kontaktperson

Det finns barn och ungdomar som behöver en extra vuxen i sitt liv. Någon som lyssnar, ger råd och som man kan hitta på kul saker tillsammans med – en gång i veckan eller två. Som kontaktperson blir du en vuxen förebild utöver barnets mamma och pappa.

 

Är du intresserad?

Är du intresserad och vill veta mer om uppdrag som familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson? Då kan du fylla i vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig!

 

Jag är intresserad av: * (obligatorisk)
Jag är intresserad av:Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll

Servicecenter

Växeln

 

info@sotenas.se

0523 - 66 40 00

Individ- och familjeomsorg - ifo