Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Information om coronaviruset

Fyll i en bildbeskrivningstext

På denna sida lägger vi löpande ut aktuell information om coronaviruset. Sotenäs kommun följer noggrant och aktivt utvecklingen av coronaviruset. 

Vi samarbetar med ansvariga myndigheter och länkar till dessa då information och lägesbild förändras kontinuerligt. Allt eftersom nya inlägg skrivs flyttar vi äldre information längst ned på sidan, se under Kalendarium.


Innehåll på denna sida:

Ansvariga myndigheter

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Här finns frågor och svar om viruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa WHO:s informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa Utrikesdepartementets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under Relaterad information i sidofältet finns fler länkar som kan vara behjälpliga.


Så minskar vi smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Det är allas ansvar att hindra spridning av covid-19 genom att följa Folkhälsomyndighetens råd, rekommendationer och riktlinjer.

Följ dessa råd för att undvika smitta samt skydda dig och andra:

 • Stanna hemma om du har symtom. Se listan över symtomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats

 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

 • Gå, cykla eller använd andra färdmedel än kollektivtrafik. Resor där platsbokning ej är möjligt bör undvikas

 • Håll avstånd till varandra och följ anvisningar i kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel

 • Undvik större sociala sammanhang som bröllop, fester, begravningar och dop

 • Om du provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du fått ditt provsvar.

Antikroppstest information länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Good hand hygiene in other languages länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bekräftade fall

Västra Götalandsregionen presenterar varje vecka statistik över covid-19, kommun för kommun i regionen. Sotenäs kommun kommer att publicera uppgifterna på hemsidan varje vecka via en länk. Kommunen kommer inte att gå ut med mer, detaljerad information, med hänsyn till patientsekretessen.

Statistik covid-19 från Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats


För verksamhetsutövare

Sommar i skuggan av en pandemi ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och gäster måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur du kan sälja varor eller tjänster.

Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsansvrig - minska covid-19-spridning finns på msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För de verksamhetsutövare som är i behov av affischer finns det att tillgå på kommnuens hamnkontor och i receptionen på kommunhuset i Kungshamn.


Tillfälliga föreskrifter för serveringsställen


Nedanstående information finns också i pdf-format:
Tillfälliga föreskrifter för serveringsställen PDF

Från och med den 3 november gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Råden gör det tydligare vilka åtgärder serveringsställen bör vidta för att förebygga trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19.

 

Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

 

Folkhälsomyndigheten ger också råd om att vid behov gå längre för att undvika trängsel.

 

– För att säkerställa att trängsel inte uppstår bör serveringsställen, om det behövs, öka avståndet mellan sällskap till mer än en meter eller minska antalet besökare som samtidigt får vistas i lokalerna, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten

 

Ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF 2020:37) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Tillsyn

Enligt lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska den kommunala miljönämnden genomföra tillsyn att verksamheterna följer lagen samt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställe (HSLF-FS 2020:37). Det innebär att miljönämnden i mellersta Bohuslän kommer att besöka serveringsställen för att kontrollera lagefterlevnaden.

Om miljönämnden vid besök bedömer att en verksamhet inte följer lagen och föreskrifterna kommer de att behöva vidta åtgärder. Vid uppföljande besök kontrolleras om verksamheten vidtagit åtgärder. Om åtgärder inte vidtagits eller om bristerna är omfattande kan miljönämnden omedelbart stänga verksamheten.


Att tänka på:

 • Det är verksamhetsutövarens ansvarar för att förhindra trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet. Verksamhetsutövarens ansvar för kön gäller för den yta de har rådighet över.

 • Väl synlig information om hur risken för smittspridning hindras bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig.

Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kommunens tillsyn av serveringsställen

Från den 1 juli är det kommunen som ansvarar för tillsyn över serveringsställen enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Kommunen bedriver en intensiv tillsyn på serveringsställen och på länken nedan kan du se statistik över hur många tillsynsbesök som har gjorts av miljönämnden i mellersta Bohuslän (Lysekil, Sotenäs och Munkedals kommun)

Klicka här: Statistik antal tillsynsbesök per kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

*Avvikelse innebär att någonting behöver åtgärdas på serveringsstället och att det kan göras ganska omgående. Under tiden problemet åtgärdas riskeras ingen stor smittspridning.Det här gör Sotenäs kommun

 • Anslår skyltar om att hålla avstånd vid platser där det brukar samlas många människor. På allmänna platser, som till exempel Smögenbryggan och kommunala badplatser, har vare sig kommunen eller polisen några lagliga möjligheter att ingripa vid trängsel, då det är tillåtet att samlas på en allmän plats. Istället gäller det personliga ansvaret att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationerlänk till annan webbplats.

 • Förstärker hygienrutiner och städning i gästhamn och på allmänna toaletter.

 • Kontrollerar trängsel på serveringar. Från 1 juli får kommunerna utökat kontrollansvar enligt smittskyddslagen vilket innebär att en restaurangverksamhet kan få restriktioner om trängsel uppstår. Upptäcker du trängsel vid ett serveringsställe som du vill anmäla? Använd dig av vårt formulär eller skicka ett mejl med ordet "Trängsel" i ämnesraden till: miljoenheten@sotenas.se

 • Informerar om coronaviruset på sin hemsida.

 • Uppmanar besökare och invånare att välja besöksmål i vår kommun där det inte är trängsel. Sotenäs kommun har många vackra naturområden och pärlor att njuta i fred av. Vill du vandra kan du hitta vandringsleder härlänk till annan webbplats. Fler tips på härliga upplevelser finns på www.sotenas.se/uppleva länk till annan webbplats och sotenas.se/turismlänk till annan webbplats


Telefonnummer vid frågor

Om du behöver hjälp med att ringa kan du använda Teletal. Det är en tjänst där du får stöd och hjälp i telefon-samtal. Teletal är gratis. Ring Teletal på telefonnummer 020-22 11 44.


Nationellt informationsnummer – 113 13
För allmänna frågor om coronaviruset och myndigheternas rekommendationer.


Sjukvårdsrådgivning – 1177
Ring endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.


Vid akuta nödsituationer – 112
Ska endast användas vid fara för liv, egendom eller miljö.


UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200
Frågor om utlandsresor och råd och stöd till svenskar som befinner sig utomlands.


Röda korsets stödtelefon – 0771 900 800
Om du känner stress och oro kring utbrottet av coronaviruset.


Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – 112
Ring numret och be dem koppla dig till jourhavande präst. Går även att nå via Svenska Kyrkans chatt.


BRIS stödtelefon för barn – 116 111
Öppet vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21. Finns även chatt.


BRIS vuxentelefon om barn – 077 150 50 50
Stöd och information kring frågor som rör barn. Öppen vardagar 09-12


Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50
För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.


Äldrelinjen – 020 22 22 33
För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.Andra språk/Other languages

Nyheter om coronaviruset i Sverige på

Amhariska አማርኛlänk till annan webbplats | Arabiska عربيlänk till annan webbplats | Dari دریlänk till annan webbplats | Engelska Englishlänk till annan webbplats | Finska Suomen kielilänk till annan webbplats | Franska Françaislänk till annan webbplats | Kinesiska 中文länk till annan webbplats | Kurmanji Kurmancîlänk till annan webbplats | Lulesamiska Julevsámegiellalänk till annan webbplats | Meänkielilänk till annan webbplats | Nordsamiska Davvisámegiellalänk till annan webbplats | Pashto پښتوlänk till annan webbplats | Persiska/Farsi فارسیlänk till annan webbplats | Polska Polskilänk till annan webbplats | Romani arli Romane arlikanelänk till annan webbplats | Romani lovarilänk till annan webbplats | Ryska Русскийlänk till annan webbplats | Serbiska Српскиlänk till annan webbplats | Somaliska Soomaalilänk till annan webbplats | Sorani سۆرانیlänk till annan webbplats | Spanska Españollänk till annan webbplats |Sydsamiska Åarjelsaemien gïelelänk till annan webbplats | Thailändska ภาษาไทยlänk till annan webbplats | Tigrinja ትግርኛlänk till annan webbplats | Tyska Deutschlänk till annan webbplats

och på lätt svenska.


Sverigesradiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Frågor och svar på engelska

FAQ of The Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsfilmer

macluumaad filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

المعلوماتlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

እዋናዊን - ኮሮኖ-ቫይረስ ብዚምልከት ተረጋጊጹ ዘሎ ሓበሬታንlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Teckenspråkstolkad information

Information från krisinformation.se som uppdateras allt eftersom.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kalendarium

Minskat antal smittade under vecka 48

Publicerad: 2020-12-03

Förra veckan, vecka 48, hade Sotenäs kommun 15 nya smittade fall i kommunen. Det är faktiskt en minskning med 8 fall, jämfört med veckan innan! Men pandemin är långt ifrån över.

Nu håller vi i denna trend med minskat antal smittade genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom!

Smittoläget i norra Bohuslän vecka 48:

 • Lysekil 27 nya smittade
 • Sotenäs 15 nya smittade
 • Munkedal 13 nya smittade
 • Tanum 13 nya smittade
 • Strömstad 10 nya smittade

 

Nu håller vi i och håller ut!

Här kan du läsa om antalet nya smittade i Sveriges alla kommuner: https://bit.ly/33QdtS0länk till annan webbplats

Länsstyrelsen informerar om 8 personers-gräns

Publicerad: 2020-11-24

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare.

Detta gäller även om deltagarna sitter med behörigt avstånd till varandra. Enda undantaget är begravningar. Beslutet gäller från och med den 24 november.

 

Beslutet fattades den 23 november och innebär alltså att det från och med den 24 november, är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta (8) deltagare. Bakgrunden till beslutet är förstås att begränsa den mycket allvarliga smittspridningen av covid-19.

 

Regeringen har beslutat om ett undantag för begravningar, som naturligtvis även gäller Västra Götaland. Det får samlas maximalt tjugo (20) deltagare vid begravningsgudstjänster, urnsättning och liknande. Undantaget är lika för alla, oavsett trosinriktning.

 

Bakgrund till Länsstyrelsens beslut

Den 20 november beslutade regeringen att begränsa antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta (8) personer från och med 24 november. Länsstyrelsen har mandat att besluta om lokala regler.

 

Den 23 november beslutade vi att maxantalet på 8 personer även ska gälla för sittande publik i Västra Götaland från 24 november. Detta beslut gäller istället för regeringens beslutade undantag för sittande publik. Det enda undatag vi har i Västra Götaland är undantaget för begravningar som alltså får samla max 20 deltagare.

Länsstyrelsens beslut har tagits mot bakgrund av att smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västra Götaland. Beslutet har fattats efter avstämning med länets smittskyddsläkare.

 

Vårt beslut gäller Västra Götalands län. Varje länsstyrelse kommer att besluta om egna föreskrifter eftersom landets länsstyrelser är självständiga myndigheter. Var och en fattar alltså sina egna beslut, men naturligtvis har landets länsstyrelser noga talat sig samman i den här frågan.

 

Läs mer på Länsstyrelsen Västra Götalands hemsidalänk till annan webbplats

Max åtta personer får samlas vid allmänna tillställningar

Publicerad: 2020-11-12

Tyvärr ökar smittspridningen i Sotenäs kommun. Förra veckan, vecka 45, rapporterades 11 nya fall, jämfört med 7 nya fall veckan dessförinnan. Smittspridningen går alltså åt HELT FEL HÅLL.

Från och med den 24 november får maximalt 8 personer delta på en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

 

Statsminister Stefan Löfvens tal igår, 16 november 2020, till svenska folket löd så här:

 

"Det här är en mycket ingripande åtgärd. Den saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig för att begränsa smittspridningen.

Givetvis så sker smittspridning också i andra sammanhang, vi har sett exempel på hemmafester. Men vi kan inte reglera varje socialt sammanhang med hjälp av lagen.

 

Så beslutet att begränsa sammankomster till åtta personer är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa i vårt land och till hela det svenska samhället om vad som gäller framöver.

Det bör naturligtvis inte heller förekomma sociala situationer med fler än åtta även om man inte formellt träffas av lagen.

 

Det här är den nya normen för hela samhället, för hela Sverige:

Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in.

Sotenäs kommunledning uppmanar ALLA Sotenäs invånare att följa statsministerns uppmaning. Nu ställer vi in och ställer upp.

 

Läs mer på: www.krisinformation.selänk till annan webbplats

Stor smittökning i Sotenäs kommun

Publicerad: 2020-11-17

Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. STÄLL IN.

Sotenäs kommunledning vill uppmana ALLA att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

 

Några fakta att ta med sig:

 

 • Den smittade registreras som smittad i den kommun man är folkbokförd i.

 

 • Sotenäs kommun redovisar antal nya registrerade smittfall i kommunen varje torsdag på sociala medier och på hemsidan. Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten. Läs mer om antal smittade i varje kommun här: https://bit.ly/33QdtS0länk till annan webbplats

 

 • Barn och ungdomar står för en liten andel av covid-19-fallen. De flesta fall smittas av en vuxen och får milda symtom. Barn smittar dessutom andra i lägre utsträckning än vad vuxna gör och skolan som arena har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Den personal som arbetar inom förskolan och skolan har inte heller diagnostiserats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Läs mer i Folkhälsmyndighetens helt nya rapport: https://bit.ly/3kxGrfXlänk till annan webbplats

 

Håll hjärtat varmt, händerna rena och visa hänsyn!

Mer än fördubbling av smittade i Sotenäs kommun

Publicerad: 2020-11-05


Tyvärr ökar smittspridningen rejält i Sotenäs kommun.

Under förra veckan, vecka 44, upptäcktes 7 nya smittade i kommunen, vilket kan jämföras med 3 fall veckan innan.

Sotenäsbor, det är allvar nu!

 

FÖLJ DE SKÄRPTA RÅD SOM GÄLLER I VÄSTRA GÖTALAND:

 

 • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek

 

 • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 

 • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

 

 • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

 

 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

 

Här kan du läsa om antalet nya smittade i varje kommun i Sverige: https://bit.ly/33QdtS0länk till annan webbplats

Högst åtta runt bord på restaurang

Publicerad 2020-11-03:

 

Nya regler ska minska trängseln och begränsa smittspridningen.

Från och med den 3 november gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Råden gör det tydligare vilka åtgärder serveringsställen bör vidta för att förebygga trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19.

 

Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

 

Folkhälsomyndigheten ger också råd om att vid behov gå längre för att undvika trängsel.

 

"För att säkerställa att trängsel inte uppstår bör serveringsställen, om det behövs, öka avståndet mellan sällskap till mer än en meter eller minska antalet besökare som samtidigt får vistas i lokalerna" säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad: 2020-07-02 10.56

Senast ändrad: 2020-12-03 14.50

 

Dela detta innehåll

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial