Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Information om coronaviruset

Fyll i en bildbeskrivningstext

På denna sida lägger vi löpande ut aktuell information om coronaviruset. Sotenäs kommun följer noggrant och aktivt utvecklingen av coronaviruset. 

Vi samarbetar med ansvariga myndigheter och länkar till dessa då information och lägesbild förändras kontinuerligt. Allt eftersom nya inlägg skrivs flyttar vi äldre information längst ned på sidan, se under Kalendarium.


Innehåll på denna sida:

Ansvariga myndigheter

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Här finns frågor och svar om viruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa WHO:s informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa Utrikesdepartementets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under Relaterad information i sidofältet finns fler länkar som kan vara behjälpliga.


Så minskar vi smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Det är allas ansvar att hindra spridning av covid-19 genom att följa Folkhälsomyndighetens råd, rekommendationer och riktlinjer.

Följ dessa råd för att undvika smitta samt skydda dig och andra:

 • Stanna hemma om du har symtom. Se listan över symtomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats

 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

 • Gå, cykla eller använd andra färdmedel än kollektivtrafik. Resor där platsbokning ej är möjligt bör undvikas

 • Håll avstånd till varandra och följ anvisningar i kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel

 • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sättlänk till annan webbplats.

 • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.

 • Undvik större sociala sammanhang som bröllop, fester, begravningar och dop

Good hand hygiene in other languages länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bekräftade fall

Västra Götalandsregionen presenterar varje vecka statistik över covid-19, kommun för kommun i regionen. Sotenäs kommun kommer att publicera uppgifterna på hemsidan varje vecka via en länk. Kommunen kommer inte att gå ut med mer, detaljerad information, med hänsyn till patientsekretessen.

Statistik covid-19 från Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats


För verksamhetsutövare

Sommar i skuggan av en pandemi ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och gäster måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur du kan sälja varor eller tjänster.

Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsansvrig - minska covid-19-spridninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För de verksamhetsutövare som är i behov av affischer finns det att tillgå på kommnuens hamnkontor och i receptionen på kommunhuset i Kungshamn.


Tillfälliga föreskrifter för serveringsställen


Nedanstående information finns också i pdf-format:
Tillfälliga föreskrifter för serveringsställen PDF

Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya föreskrifter för verksamheter som serverar mat och dryck till sina gäster med förtäring på stället Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställe HSLF-FS 2020:37.


Detta gäller:

 • Serveringsställen måste vidta åtgärder för att undvika trängsel på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till.

 • Besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

 • Verksamheten ska organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt undviks.

 • Enbart servera mat eller dryck till besökare som sitter ned vid bord eller en bardisk. Besökare får hämta mat och dryck vid en disk eller buffé om det kan ske utan trängsel.

 • Serveringsställen ska erbjuda besökare att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handsprit.

 • Serveringsställen ska informera besökare hur de kan minska risken för smittspridning.

 • Den som driver ett serveringsställe ska säkerställa att personalen får tillräcklig information för att förhindra smittspridning mellan besökare.

 • Mat för avhämtning kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.


Tillsyn

Enligt lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska den kommunala miljönämnden genomföra tillsyn att verksamheterna följer lagen samt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställe (HSLF-FS 2020:37). Det innebär att miljönämnden i mellersta Bohuslän kommer att besöka serveringsställen för att kontrollera lagefterlevnaden.

Om miljönämnden vid besök bedömer att en verksamhet inte följer lagen och föreskrifterna kommer de att behöva vidta åtgärder. Vid uppföljande besök kontrolleras om verksamheten vidtagit åtgärder. Om åtgärder inte vidtagits eller om bristerna är omfattande kan miljönämnden omedelbart stänga verksamheten.


Att tänka på

 • Trubadurer och liveband är trevliga men ökar risken för spridning av smitta. Enligt regionens smittskyddsläkare bör det vara minst 3 meter mellan sångare och publik för att minska smittspridning.

 • Det är verksamhetsutövarens ansvarar för att förhindra trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet. Verksamhetsutövarens ansvar för kön gäller för den yta de har rådighet över.

 • Väl synlig information om hur risken för smittspridning hindras bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig.

 • Informationen bör innehålla information om vikten av att hålla avstånd, handhygien, sittande servering samt att man bör stanna hemma om man har symptom på covid-19.

 • I verksamhetens egenkontroll ska det ingå rutiner för hur verksamheten förhindrar smittspridning bland besökare.

 • Enligt Folkhälsomyndigheten har det har ingen betydelse om sällskap sitter rygg mot rygg vid bedömning av risk för smittspridning. Det finns i dagsläget inte tillräckligt med vetenskapligt stöd för att plexiglas eller liknande avskiljande inredning minskar riskerna för smittspridning varför det inte är en lämplig åtgärd att vidta där det är trångt mellan gäster.

 • Miljönämndens bedömning om lagefterföljande utgår från folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Observera att en individuell bedömning kan göras utifrån lokalens utformning, antal besökare och omständigheterna i övrigt på serveringsstället.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kommunens tillsyn av serveringsställen

Från den 1 juli är det kommunen som ansvarar för tillsyn över serveringsställen enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Kommunen bedriver en intensiv tillsyn på serveringsställen och på länken nedan kan du se statistik över hur många tillsynsbesök som har gjorts av miljönämnden i mellersta Bohuslän (Lysekil, Sotenäs och Munkedals kommun)

Klicka här: Statistik antal tillsynsbesök per kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

*Avvikelse innebär att någonting behöver åtgärdas på serveringsstället och att det kan göras ganska omgående. Under tiden problemet åtgärdas riskeras ingen stor smittspridning.Det här gör Sotenäs kommun

 • Anslår skyltar om att hålla avstånd vid platser där det brukar samlas många människor. På allmänna platser, som till exempel Smögenbryggan och kommunala badplatser, har vare sig kommunen eller polisen några lagliga möjligheter att ingripa vid trängsel, då det är tillåtet att samlas på en allmän plats. Istället gäller det personliga ansvaret att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationerlänk till annan webbplats.

 • Förstärker hygienrutiner och städning i gästhamn och på allmänna toaletter.

 • Kontrollerar trängsel på serveringar. Från 1 juli får kommunerna utökat kontrollansvar enligt smittskyddslagen vilket innebär att en restaurangverksamhet kan få restriktioner om trängsel uppstår. Upptäcker du trängsel vid ett serveringsställe som du vill anmäla? Använd dig av vårt formulär eller skicka ett mejl med ordet "Trängsel" i ämnesraden till: miljoenheten@sotenas.se

 • Informerar om coronaviruset på sin hemsida.

 • Uppmanar besökare och invånare att välja besöksmål i vår kommun där det inte är trängsel. Sotenäs kommun har många vackra naturområden och pärlor att njuta i fred av. Vill du vandra kan du hitta vandringsleder härlänk till annan webbplats. Fler tips på härliga upplevelser finns på www.sotenas.se/uppleva länk till annan webbplats och sotenas.se/turismlänk till annan webbplats


Telefonnummer vid frågor

Om du behöver hjälp med att ringa kan du använda Teletal. Det är en tjänst där du får stöd och hjälp i telefon-samtal. Teletal är gratis. Ring Teletal på telefonnummer 020-22 11 44.


Nationellt informationsnummer – 113 13
För allmänna frågor om coronaviruset och myndigheternas rekommendationer.


Sjukvårdsrådgivning – 1177
Ring endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.


Vid akuta nödsituationer – 112
Ska endast användas vid fara för liv, egendom eller miljö.


UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200
Frågor om utlandsresor och råd och stöd till svenskar som befinner sig utomlands.


Röda korsets stödtelefon – 0771 900 800
Om du känner stress och oro kring utbrottet av coronaviruset.


Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – 112
Ring numret och be dem koppla dig till jourhavande präst. Går även att nå via Svenska Kyrkans chatt.


BRIS stödtelefon för barn – 116 111
Öppet vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21. Finns även chatt.


BRIS vuxentelefon om barn – 077 150 50 50
Stöd och information kring frågor som rör barn. Öppen vardagar 09-12


Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50
För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.


Äldrelinjen – 020 22 22 33
För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.Andra språk/Other languages

Nyheter om coronaviruset i Sverige på

Amhariska አማርኛlänk till annan webbplats | Arabiska عربيlänk till annan webbplats | Dari دریlänk till annan webbplats | Engelska Englishlänk till annan webbplats | Finska Suomen kielilänk till annan webbplats | Franska Françaislänk till annan webbplats | Kinesiska 中文länk till annan webbplats | Kurmanji Kurmancîlänk till annan webbplats | Lulesamiska Julevsámegiellalänk till annan webbplats | Meänkielilänk till annan webbplats | Nordsamiska Davvisámegiellalänk till annan webbplats | Pashto پښتوlänk till annan webbplats | Persiska/Farsi فارسیlänk till annan webbplats | Polska Polskilänk till annan webbplats | Romani arli Romane arlikanelänk till annan webbplats | Romani lovarilänk till annan webbplats | Ryska Русскийlänk till annan webbplats | Serbiska Српскиlänk till annan webbplats | Somaliska Soomaalilänk till annan webbplats | Sorani سۆرانیlänk till annan webbplats | Spanska Españollänk till annan webbplats |Sydsamiska Åarjelsaemien gïelelänk till annan webbplats | Thailändska ภาษาไทยlänk till annan webbplats | Tigrinja ትግርኛlänk till annan webbplats | Tyska Deutschlänk till annan webbplats

och på lätt svenska.


Sverigesradiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Frågor och svar på engelska

FAQ of The Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsfilmer

macluumaad filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

المعلوماتlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

እዋናዊን - ኮሮኖ-ቫይረስ ብዚምልከት ተረጋጊጹ ዘሎ ሓበሬታንlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Teckenspråkstolkad information

Information från krisinformation.se som uppdateras allt eftersom.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kalendarium

Möjlighet att besöka boende inomhus på SÄBO

Publicerad 2020-09-14:

Kvarnbergets äldrecentrum tillhandahåller från och med måndag 200914 besökstider inomhus på anvisad plats för närstående. Besöket sker

ej på avdelningen eller i den boendes lägenhet.Besöket är 30 minuter och kan bokas måndag till torsdag från kl.13:00-15:30.

För planeringens skull ska besöket bokas minst en dag i förväg.

Bokning sker genom kontakt med berörd avdelning. Max 2 besökare till varje boende.


Vi förutsätter att du som anhörig och besökare till någon av Kvarnbergets boende inte har sjukdomskänsla eller symtom på covid-19. Du har också ett stort ansvar i att följa de rekommendationer som anges liknande att bära visir, tvätta händerna noga, använda handsprit och framför allt hålla avstånd till den du besöker.


Det är också viktigt att du som besökare håller avstånd även utanför entrén i väntan på ditt bokade besök. Du som besökare hämtas av vår personal vid Kvarnbergets huvudentré. I entrén tar du på dig visir och tvättar dina händer med sprit. Du visas till din närstående som finns i Kvarnbergets ”kyrksal”.


Under ditt besök sitter ni på var sin sida om plexiglaset. Det är viktigt att du som besökare håller avstånd till den du besöker. Rekommendationen är att hålla minst två meters avstånd till den du besöker.


Efter besökets slut visas du åter till huvudentrén av vår personal, tar av dig visiret, spritar dina händer och därefter lämnar Kvarnbergets äldrecentrum.

Tack för att du tar ansvar och visar hänsyn till boende och personal på Kvarnbergets äldrecentrum.

Tack-bild

Endast två nya fall av covid-19 i kommunen

Publicerad 2020-09-10:

Glädjande nyheter! Under förra veckan fanns det endast 2 nya smittade fall av covid-19 i Sotenäs kommun!

Så här har antalet nya smittade fall utvecklats de senaste veckorna i kommunen:

 

Vecka 31: 10 nya fall

Vecka 32: 12 nya fall

Vecka 33: 21 nya fall

Vecka 34: 13 nya fall

Vecka 35: 4 nya fall

Vecka 36: 2 nya fall

 

Sammanlagt har 129 smittade registrerats i Sotenäs kommun sedan Folkhälsomyndigheten började föra statistik från vecka 6 i år.

Sotenäs kommun vill härmed rikta ett varmt och innerligt tack till alla sina invånare! Tack vare att ni följer myndigheternas rekommendationer, har vi nu lyckats begränsa smittan i kommunen.

Låt hjärtat vara varmt, trots att vi håller avstånd!

 

Här kan du följa smittoläget i Sveriges alla kommuner:

https://experience.arcgis.com/experience/a6d20c1544f34d33b60026f45b786230?fbclid=IwAR2jWjTY4L9FkkDtL2txCRhPW_eHaI5KLq4SdsEtZ2_3Jngt7q0h81Hd3wIlänk till annan webbplats

Publicerad: 2020-07-02 10.56

Senast ändrad: 2020-09-14 08.30

 

Dela detta innehåll

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial