Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Strandstädning

Två personer som städar längs den klippiga strandkanten.

I Sotenäs kommun utförs strandstädning under hela året för att hålla våra stränder och kuststräckor rena. För kommunen är det arbetsmarknadsenheten som utför strandstädningen, men det är även många frivilliga kommuninvånare som engagerar sig och hjälper till.


För att underlätta att hjälpa till kan man nu få sopsäckar gratis för att strandstäda i. Dessa kan man få hos våra lokala aktörer som vi samarbetar med:


  • Sotenäs marina återvinningscentral
  • Smögen Dyk & Upplevelser
  • Nordens Ark
  • Tumlaren
  • Kulturhuset Hav och Land
  • Bohus-Malmöns Pensionat


Öppettider finner ni på respektive hemsida.

Vill ni också bli utlämningsplats? Kontakta oss: strandstadning@sotenas.se


Strandstädarkartan

Här i Sotenäs kommun och på Bohuskusten får ni gärna använda Strandstädarkartan http://www.strandstädarkartan.se/ Länk till annan webbplats.  (finns även som app) för att rapportera er insats med ”städat och klart”. Om du inte kan ta med skräpet själv så kan ni markera ”hämtbehov” på kartan så hämtar vi säckarna.


Sotenäs marina återvinningscentral

I Sotenäs kommun startades september 2018 Sveriges första Marina Återvinningscentral. Här tar vi hand om marint avfall som samlats in från strandstädning, uttjänta fiskeredskap från fiskeindustrin samt spök-fiskenät och burar som samlats in från havet. Detta gör vi för att minimera delen avfall som går till deponi och förbränning samt öka mängden avfall som går till återbruk och återvinning.


Sedan 2020 har vi även initierat en nationell insamlingstjänst ’Fiskereturen’ för att förebyggande samla in ta hand om uttjänta fiskeredskap för att minska mängden nät och fiskeredskap som hamnar i havet och i naturen.


Läs mer om Sotenäs marina återvinningscentral här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll

Strandstädning

Sotenäs Symbioscentrum


strandstadning@sotenas.se

0523 - 66 40 00

Johanna Markusson

Ingemar Rytterstig