Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Jättebalsamin

Närbild på jättebalsamin.

Jättebalsamin är en högvuxen ört, upp till två meter, som lätt blir invasiv. Den kännetecknas av stora rosa eller purpurfärgade blommor och grova stjälkar. Blommorna sitter i glesa klasar, oftast i toppen av växten, och frukterna är avlånga kapslar. Fröna sprids på ett spektakulärt sätt genom att den mogna kapseln ”exploderar” vid beröring och på så sätt kastar ut fröna. Den etablerar ofta stora och täta bestånd på fuktig och gärna näringsrik mark, t.ex. längs diken, vid åstränder, på kompostupplag och i glesa lövskogar.

 

Så förhindrar du spridning av jättebalsaminer

Eftersom jättebalsaminer är ettåriga och endast sprider sig med frön är de relativt lätta att bli av med. Det viktigaste är att se till att plantorna inte bildar några frön.

  • Klipp eller slå av plantorna med till exempel lie
  • Ryck upp plantorna med rötterna
  • Låt djur beta på dem, till exempel får eller kor.

Jättebalsaminer bildar lätt nya skott från stammen som unga. Slå därför helst av dem just när de börjar blomma, innan de hinner bilda frön. Återkom sedan några gånger under säsongen för att ta bort eventuella nya skott. Upprepa åtgärden några år eftersom det kan vara svårt att helt hindra att några frön produceras. Användandet av kemikalier bör undvikas eftersom de kan påverka andra arter negativt.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll