Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Kontaktmaterialverksamheter

Fyll i en bildbeskrivningstext

Tillverkar, förädlar eller distribuerar du material som ska komma i kontakt med livsmedel?

Förändringar i lagstiftningen gör att du som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial (FCM) omfattas av kontroll enligt livsmedelslagstiftningen och behöver registrera din verksamhet senast 1 juli 2024. Du behöver registrera din verksamhet oavsett om den är anmäld eller har tillstånd inom andra områden (som till exempel miljöbalken).

Vad är kontaktmaterial?

Kontaktmaterial är allt från förpackningsmaterial och plasthandskar till köksredskap, köksmaskiner, processutrustning samt andra produkter och material som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel.

Undantag från registrering

Följande verksamheter är undantagna från registreringsplikten:

  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende FCM som understiger 80 000 kronor.
  • Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
  • Restauranger och andra som hanterar FCM.

Hur registrerar jag min verksamhet?

Du mejlar miljoenheten@sotenas.se och meddelar att du vill registrera din verksamhet. Beskriv kort vad din verksamhet gör. Handläggare kommer sedan kontakta dig för att tillsammans med dig fylla i ett underlag för riskklassning. En e-tjänst för detta håller på att utarbetas.

Regler, undantag och mer information

Du kan läsa mer om kontaktmaterial, reglernas omfattning och undantag på Livsmedelsverkets hemsida.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avgifter

Vi tar ut en avgift för registrering och för återkommande kontroll enligt kommunfullmäktige beslutad taxa. Miljönämndens taxor och avgifter. Länk till annan webbplats.


Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll