Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Livsmedel

Fågelvy över bord med tre tallrikar med plockmat och två drinkar.

De som säljer eller hanterar mat, till exempel livsmedelsföretag, ansvarar för maten så att ingen blir sjuk på grund av dålig hantering eller blir lurad om innehållet i maten. Det är också målet med lagstiftningen och miljöenheten kontrollerar att den följs.


Vi kontrollerar

Miljöenhetens inspektörer kontrollerar regelbundet att livsmedelsföretagen har arbetssätt som gör att maten inte blir dålig. Du som konsument ska inte bli vilseledd eller lurad, du har rätt att få information om maten.

Beroende på vilken typ av verksamhet som kontrolleras gör vi olika många inspektioner.


  • De flesta restauranger får ett besök om året. Stora kök exempelvis på skolor och äldreboende kan få upp till 4 besök per år.
  • Vi kontrollerar ungefär 450 livsmedels- och dricksvattenanläggningar i Sotenäs, Munkedal och Lysekil.


Har något blivit fel?

Kontakta gärna oss om du tror att du blivit sjuk på grund av ett livsmedel. Använd gärna blanketten nedan om du vill anmäla en misstanke om matförgiftning.


Du kan också lämna synpunkter om du tror att maten hanteras på ett riskabelt sätt, eller om de luras med maten. Menyer och märkning ska vara rätt och man får inte påstå vad som helst.


Information om allergener

EU har enats om en lista med 14 särskilt allergena livsmedel som företagen alltid ska kunna berätta om de finns i maten. Till exempel handlar det om spannmål, ägg och mjölk. Det gäller både i butik och om du äter ute på restaurang. Använd länken under relaterad information till höger.


Blanketter

När miljöenheten delger beslut kan förenklad delgivning komma att användas. Läs mer under relaterad information.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll