Värmepumpar är ett miljömässigt bra alternativ för uppvärmning. Det kan dock finnas risk för skador på miljön, och därför ska installation av värmepump anmälas till miljöavdelningen.
För att få anlägga och driva en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten krävs att anmälan görs till miljönämnden i mellersta Bohuslän.
Tillstånd kan krävas på vissa platser t.ex. vattenskyddsområden.
Anmälan/ansökan ska lämnas in i god tid innan installationen påbörjas. Ärendet behandlas vanligtvis 1-6 veckor efter det att en fullständig anmälan inkommit. Påbörja inte installationsarbetet förrän du fått svar på din anmälan eller ansökan.
Använd gärna Lantmäteriets "Min karta" för att skapa en karta och rita in borrhålets placering, se länk i högerspalten.
Installationen av din värmepump kan leda till oönskade miljöeffekter i närmiljön och få konsekvenser för dricksvattenförsörjningen i närområdet. Det kan i sin tur leda till krav på åtgärder och skadestånd till kringboende. Det är du som sökande, vanligen fastighetsägaren, som ansvarar för att det inte uppstår några oönskade miljöeffekter i samband med installationen.
Rätt anläggning
Man måste vara noga med var man placerar anläggningen när det gäller utvinning av värme ur mark, berg, ytvatten eller grundvatten. Följande bör man ta hänsyn till vid placering av sin anläggning;
Det avfall som uppkommer vid borrning i berg kallas för borrkax och är finkornigt bergartsmaterial. Det uppstår stora mängder slam/borrkax och vatten vid borrning som behöver tas om hand på ett miljöriktigt sätt. Slammet/borrkaxet kan, om det inte hanteras på rätt sätt, sätta igen dagvattenledningar, störa biologiskt liv i känsliga recipienter och sätta igen dräneringsledningar mm. Borrvattnet bör gå till minst en tio kubikmeters sedimentationscontainer för avslamning. Därefter kan vattnet i första hand släppas ut på en grönyta eller möjligen grusplan. Finns ingen grönyta att tillgå så kan det vara aktuellt att släppa i en rännstensbrunn, dock får vatten som uppkommer vid borrning inte utan tillstånd från kommunens gatuavdelning ledas till dagvattenledningar via rännstensbrunnarna. Här kan det tillkomma en avgift för rengöring av rännstensbrunnen då borrkaxet i värsta fall lägger sig som cement som förstör funktionen hos rännstensbrunnen. Mer information om avgift för rengöring av rännstensbrunnarna finns hos kommunens gatuavdelning.
Nu öppnas möjligheten för dig som brunnsägare att bättre skydda din brunn genom registrering i Brunnsarkivet. Brunnsarkivet är ett nationellt register som används för att identifiera brunnar inom ett område. Vinsterna med att brunnen är registrerad är flera. Andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till din brunn. Likaså när kommunen tar fram översiktsplaner och detaljplaner för ett område, eller vid andra förändringar som påverkar din brunn. Och kanske framför allt, en registrerad brunn ökar chanserna för räddningstjänsten att skydda din brunn om en miljöolycka inträffar i området.
Registreringen av din brunn sker genom att fylla i ett enkelt e-formulär på webben. Länk till SGU inrapporteringsformulär
Det finns tre typer av värmepumpar som tar tillvara på värmen från utomhusluften alternativt förbrukad ventilationsluften. Luftvatten- och luftluftvärmepumpar tar värme från utomhusluften vilket gör att utomhustemperaturen påverkas dess verkningsgrad och värmefaktor. Luftvärmepumpar behöver normalt sett inget kommunalt tillstånd.
Värmen som utvinns ur uteluften överförs till det vattenburna värmesystemet, även tappvarmvattnet kan värmas av värmepumpen.
Att tänka på:
Liksom luft-vattenvärmepumpen tas här värmen från uteluften, men istället för att överföras till ett vattensystem omvandlas den till varmluft som blåses ut i huset. För att detta system ska fungera optimalt bör huset ha en öppen planlösning, annars kan varmluften hindras från att spridas i hela huset.
Den här typen av värmepump är ett komplement till annan uppvärmning och hur mycket man kommer kunna spara beror väldigt mycket på hur väl värmen kan sprida sig i huset. Grovt räknat tappar man 2 grader för varje tröskel varmluften måste transporteras över. Detta system värmer alltså bara inomhusluften, inte vattnet i radiatorerna, och då heller inte tappvarmvattnet.
Att tänka på:
En frånluftsvärmepump återvinner värmen i ventilationsluften som lämnar huset, detta kräver att det är mekanisk ventilation.
Frånluftsvärmepumpen kan kopplas till det vattenburna uppvärmningssystemet och/eller till varmvattenberedning.
Vid alla typer av installationer rekommenderas att ta in offerter från flera leverantörer, minst tre olika men gärna fler.
Mer information om värmepumpar hittar du på Energimyndighetens sida om respektive värmepump.
Publicerad: 2017-05-12 13.47
Senast ändrad: 2021-01-07 15.24
Dela detta innehåll
Johanna Törnqvist
Yvonne Petersson
Miljöhandläggare
yvonne.petersson@sotenas.se
0523 - 66 40 45
Andrea Reyes
Miljöhandläggare
bibiam.reyes@sotenas.se
0523 - 66 40 15
Lars Forsberg
Sotenäs kommun
Besöksadress
Parkgatan 46
456 80 Kungshamn
Hitta hit
Organisationsnummer:
212000-1322
Kontakta kommunen
Telefon: 0523-66 40 00
Besökstid
Måndag - torsdag
08:00 - 16:30
Fredag
08:00 - 15:00