Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Fyrverkerier

Flera fyrverkerier som lyser upp natthimlen.

Fyrverkerier räknas till explosiva varor och omfattas därför av lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Du måste vara minst 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Trots detta är många under 18 år som varje år skadas av fyrverkerier. Bli inte en av dem.


Jul- påsk och nyårshelger innebär festligheter, men också bekymmer till följd av fyrverkerier, förbjudna smällare och pyrotekniska produkter.

Kommunen, Räddningstjänsten, Polismyndigheten och Brottsförebyggande rådet vädjar till allmänhet och butiksinnehavare att iaktta största möjliga försiktighet och vara mycket restriktiva i hantering av och försäljning av denna typ av produkter. Detta för att alla, såväl människor som djur, ska få uppleva fridfulla högtider.


Explosiva varor

Vill du söka tillstånd för att sälja eller förvara explosiva varor ska du vända dig till kommunen. Det gäller till exempel fyrverkerier.

Exempel på explosiva varor som kräver tillstånd:

  1. Ammunition
  2. Dynamit
  3. Fyrverkeripjäser. 

Tillstånd för att avfyra fyrverkerier

Om du ska avfyra fyrverkerier krävs i många fall tillstånd enligt ordningslagen. I dessa fall är det hos Polisen du ansöker om tillstånd.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll

Peter Bergman

Räddningschef

 

peter.bergman@sotenas.se

0523 - 66 45 29

Tony Åsberg

Stf räddningschef

 

tony.asberg@sotenas.se

0523 - 66 45 25