Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Ny lag om visselblåsarfunktion i kommuner

Anonym person sitter i en säng med en dator i knät och en mugg bredvid.

Från och med 17 juli blir det lag på att offentliga organisationer med fler än 50 anställda ska ha en intern visselblåsarfunktion som gör det lättare för anställda att slå larm om missförhållanden.

I Sotenäs kommun finns sedan ett tag tillbaka en e-tjänst där missförhållanden av olika slag kan anmälas. Den som anmäler kan välja att vara helt anonym och kommunen kommer inte heller att efterforska vem det kan vara.


”Vår förhoppning är att alla våra medarbetare i Sotenäs kommun upplever att de kan föra en öppen dialog om eventuella problem på arbetsplatsen med sin närmaste chef eller sitt fackliga ombud, säger Anna Liedholm som är kommundirektör. ”Visselblåsarfunktionen är ett viktigt komplement och ska inte ses som en ersättning för andra befintliga kanaler för dialog.”


Tjänsten kan även användas av personer som inte är direkt anställda av kommunen, utan till exempel i ett kommunalt bolag, arbetssökande eller praktikanter i organisationen.

Den typ av händelser som kan anmälas till visselblåsarfunktionen är misstanke om olika typer av oegentligheter och brott, till exempel; sekretessbrott, mutbrott eller allvarliga brister i säkerheten.


”För oss är det viktigt att tidigt fånga upp och agera på signaler om eventuella missförhållanden i våra verksamheter. Genom vår visselblåsarfunktion ökar vi chanserna att tidigt upptäcka risker och kunna sätta in rätt åtgärder”, säger Anna Liedholm


När en anmälan ska hanteras samarbetar Sotenäs kommun med Lysekil och Munkedal. Vi kan också komma att ta hjälp från andra kommuner i Fyrbodal för att utredningen ska bli så objektiv som möjligt.

 

Här hittar du vår visselblåsarfunktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll