Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Måltider med guldkant och mindre svinn – nu fokuserar vi på maten till de äldre

Fler kvinnor sedda bakifrån som fokuserar på en whiteboard med postit-lappar

God mat, men med mindre svinn och framförallt bättre samarbete mellan måltids- och omsorgspersonal. Det är huvudmålen när måltidsutvecklaren Mats Andersson och verksamhetspedagog Helene Hellström nu riktar blicken mot äldreomsorgen.

Två sorters snittar, en med färskost och soltorkad tomat och en med leverpastejmousse, bjöds när det var kick-off för projektet på Nordens ark.

Mats Andersson förklarar att det symboliserar två saker:


”Dels att det går att sätta guldkant på maten på äldreboenden utan alltför stort besvär, väljer man rätt mjukt bröd så kan alla äta snittar”, säger han.

”Dels kan måltidspersonalen och de som jobbar på avdelningarna samarbeta här, och göra en del var. Om man skickar upp en sprits med färdig fyllning till avdelningen så kan personalen där bara skära upp bröd och spritsa på.”


Projektet syftar till att ett tätare samarbete mellan de olika yrkesgrupperna ska bli vardag. Just nu håller man på att jobba fram hur det ska gå till.

Redan klart är att det kommer att ingå studiebesök och ett avslutningsprojekt.


Så här beskrev en av deltagarna kick-offen:

"Nytt sätt att tänka på hur / vad vi kan göra för att minska matsvinnet."


Självklart ska projektet också märkas av för de äldre. Och det finns många saker att göra där som inte är så svåra, menar Mats och Helene

”Om man gör degen i köket, men gräddar brödet på avdelningen, tänkt vilken härlig doft som sprider sig då."


Måltidsprojektet inom äldreomsorgen kommer att löpa i två år.

Dela detta innehåll