Sotenäs kommun, länk till startsidan

Soldrivna sopkärl återkommer inte i år

Förra året ställde Sotenäs kommun ut soldrivna sopkärl på Smögenbryggan, men i år kommer de inte tillbaka.

Kärlen hade solcellsdrivna kompressionsmaskiner och kostade 18 000 kronor för kommunen att hyra under den tre månader långa försöksperioden.

De blev en stor succé och fungerade över förväntan. Kompressionsfunktionen innebar att de pressade samman innehållet så att det fick plats mer sopor i dem. Och den funktionen var det inget fel på, tvärtom. Den pressade ihop så mycket sopor att sopsäckarna blev alldeles för tunga. Anläggningsteknikerna var tvungna att vara två personer för att orka lyfta dem.

”Men under sommaren har vi inte alltid två anläggningstekniker i tjänst” förklarar Daniel Jarnot, arbetsledare för anläggningsteknikerna.

Kärlen återkommer därför inte i år. Förvaltningen för istället diskussioner med företaget som tillverkar dem, om vissa förbättringar av kärlen:

”Vi skulle vilja ha en mindre lucka så att folk inte kan lägga stora påsar med hushållsavfall i dem. Dessutom skulle vi vilja kunna styra kompressionseffekten” berättar Daniel.

Slutligen är det en kostnadsfråga för kommunen. Varje kärl kostar 40 000 kronor att köpa in.

”Vi vill ta ett samlat grepp för hela kommunens avfallshantering och se över om det finns bättre ställen än Smögenbryggan att placera kärlen på, så att de blir mer hanterbara. Vår kommun har en miljöprofil och den värnar vi om” säger kommunchefen Maria Vikingsson.

Tanums kommun gör ett försök med samma sorts sopkärl i år i Fjällbacka och Grebbestad. Men Peo Johansson, chef för tekniska förvaltningen, berättar att man har dragit lärdom av de problem som uppstod i Sotenäs.

”Vi kommer att använda en liten lastbil med kran så att en person ska kunna lyfta dem” berättar han.

För mer information: kontakta Daniel Jarnrot, arbetsledare för anläggningsteknikerna, daniel.jarnrot@sotenas.se

Sopkärl på Smögen.

Så här såg sopkärlen ut som stod på Smögenbryggan förra sommaren.

Senast ändrad: 2017-05-11

Sopkärl på Smögen
Nyheter
Sotenäs kommun
Parkgatan 46, 456 80 Kungshamn | 0523-66 40 00 | info@sotenas.se | om cookies